11 November 2012

CAKAP-CAKAP SELEPAS PERLAWANAN


Chicharito Yakin Itu Adalah Hatrik Untuknya

Manchester United membuktikan mereka adalah kelab terbaik England ketika ini apabila bangkit dari ketinggalan dua gol untuk menewaskan Aston Villa 3-2 dalam perlawanan liga awal pagi tadi. Javier Hernandez diangkat wira United dalam perlawanan itu apabila berjaya merapatkan kedudukan selepas 12 minit dimasukkan menggantikan Ashley Young di babak kedua, selain terbabit dengan gol penyamaan United. Hernandez melengkap malam gemilang untuk dirinya apabila menjaringkan gol kemenangan di penghujung permainan sekaligus meletakkan United selesa menerajui takhta liga. Kebangkitan yang dilakukan United awal pagi tadi merupakan kali kelapan yang dilakukan The Red Devils musim ini. Meskipun menerima pujian ramai pihak, Chicharito menganggap apa yang dilakukannya awal pagi tadi sebagai perkara biasa bagi seorang pemain. “Saya sama sekali tidak menyangka akan mengubah perjalanan perlawanan. Pengurus meminta saya bermain seperti biasa, sama seperti ketika sesi latihan. Saya yakin gol kedua (yang terkena Ron Vlaar) adalah gol saya. Saya melihat semula rakaman dan rembatan itu memang menuju ke gawang”, kata Chicharito.

Lambert Kecewa

Pengurus Aston Villa, Paul Lambert mengakui beliau cukup kecewa selepas menyaksikan pasukannya melepas peluang mengutip tiga mata penuh awal pagi tadi. Meskipun pada satu ketika selesa mendahului United 2-0, Lambert terpaksa menelan kepahitan mereka gagal meraih sebarang mata di hadapan penyokong sendiri selepas tamat 90 minit permainan. Andreas Weimann memberikan Villa pendahuluan selesa dengan menyumbangkan dua gol, namun dipadamkan oleh dua gol Javier Hernandez dan gol sendiri Ron Vlaar sekaligus memberikan kebangkitan sempurna buat The Red Devils. Meskipun tewas, Lambert mengakui anak-anak buahnya tampil cemerlang cuma kurang bernasib baik gagal meraih kemenangan atau sekurang-kurangnya mencatat keputusan seri. “Saya benar-benar kecewa kerana kami memberikan segalanya dalam perlawanan ini. Pemain-pemain saya berjuang hingga kewisel penamat dan saya tidak mahu menyalahkan mereka atas kekalahan ini”, kata Lambert. Villa hanya mencatat dua kemenangan dalam saingan liga setakat ini, namun prestasi mereka dalam beberapa perlawanan terakhir memberikan keyakinan buat pengendali dari Scotland itu yang pasukannya akan bangkit selepas ini.

Chicharito Fantastik

Prestasi cemerlang Javier Hernandez di Villa Park mengundang pujian dari Sir Alex Ferguson. Hernandez berjaya mengubah perjalanan perlawanan selepas United ketinggalan 0-2 kepada Aston Villa dengan dua gol sumbangannya manakala satu lagi gol dihasilkan menerusi jaringan sendiri pertahanan Villa, Ron Vlaar. “Keputusan yang cukup menakjubkan dari perlawanan ini. Villa bermain dengan luar biasa dan memiliki semangat tidak kenal penat. Hernandez melakukan aksi fantastik dalam petak penalti dengan dua golnya dan dia akan kembali bermain minggu depan”, kata Ferguson. Walaupun menyaksikan pasukannya melakukan satu lagi kebangkitan hebat musim ini, Ferguson tetap kecewa dengan kealpaan barisan pemainnya hingga membenarkan lawan mendahului dengan dua gol. Ferguson turut mengatakan Robin Van Persie kurang bernasib baik apabila dua percubaannya singgah ke palang gol lawan. Glory Glory Manchester United!!! – A.J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan