01 November 2012

KENALI LAGENDA: HARRY GREGG


Harry Gregg merupakan penjaga gol utama Ireland Utara yang beraksi untuk Manchester United mulai 1957 hingga 1966. Gregg dilahirkan pada 25 Oktober 1932, di Tobermore County memulakan kerjaya dengan kelab Windsor Park Swifts FC sebelum menandatangani kontrak bersama Coleraine yang beraksi di liga tempatan (Ireland Utara). Pada usia 18 tahun, Gregg memperolehi peluang untuk merentasi Laut Ireland apabila beliau menyertai Doncaster Rovers dan kekal di sana selama lima tahun (1952-57). Bersama Rovers, Gregg berjaya tampil sebanyak 94 perlawanan mengawal gawang kelab dari Selatan Yorkshire itu. Pada Disember 1957, Gregg menyertai United dengan nilai perpindahan sebanyak 23,000 Pound, sekaligus muncul penjaga gol termahal dunia ketika itu. Reputasi Gregg sebagai pemain terakhir di barisan belakang United cukup digeruni penyerang lawan dan beliau mencatat 48 clean sheet sepanjang kerjayanya bersama skuad The Red Devils. Bukan setakat hero ketika mengawal gawang, Gregg juga dikenali sebagai `Hero Munich’ selepas tindakannya menyelamatkan beberapa rakan sepasukan dan mangsa nahas udara Munich pada 6 Februari 1958 termasuklah Bobby Charlton, Jackie Blanchflower, Dennis Viollet serta pengurus Sir Matt Busby. 

Gregg diiktiraf banyak pihak sebagai antara penjaga gol terbaik United namun gagal memenangi sebarang pingat kejuaraan. Walaupun hakikatnya, dia bermain dalam salah satu tempoh paling berjaya untuk United namun Gregg terlepas pingat kejuaraan ketika memenangi Piala FA pada 1963 kerana kecederaan bahu serius. Dia juga terlepas pingat kejuaraan ketika United memenangi takhta liga pada musim 1964/65 dan 1966/67 akibat kecederaan jangka panjang. Beliau menyertai Stoke City pada musim panas tahun 1967 dan kemudiannya meninggalkan The Potters untuk menguruskan Shrewsbury Town setahun kemudian. Gregg kemudiannya dilantik sebagai pengurus Swansea City pada November 1972 namun meletak jawatan tiga tahun selepas itu dan menyertai Crewe Alexandra di mana dia kekal di sana hingga tahun 1978. 

Gregg kembali semula menyertai United, tetapi bukan sebagai pengurus sebaliknya membantu Dave Sexton (Pengurus United) sebagai jurulatih penjaga gol sehinggalah Sexton dipecat. Kelab seterusnya yang disertai Gregg ialah Swindon Town sebagai penolong pengurus kepada Lou Macari dan gandingan mereka berdua berjaya membawa kelab itu memenangi kejuaraan Liga Divisyen 4 pada tahun 1986. Pada musim 1986/87, Gregg dilantik sebagai pengurus Carlisle United tetapi beliau gagal di sana hingga menyaksikan kelab itu tersingkir ke Divisyen 4 buat kali pertama sejak 1960. Gagal dalam kerjaya sebagai pengurus kelab bolasepak, Gregg menceburi bidang perhotelan dengan memiliki Hotel Windsor di Bandar Portstewart di Utara Antrim, Ireland Utara. Beliau menerima anugerah pingat MBE pada tahun 1995 dan muncul dalam beberapa program dokumentari televisyen mengenai United dan nahas udara Munich. Pada tahun 1998, sempena ulang tahun ke-40 Tragedi Munich, Gregg dipilih sebagai penjaga gol terbaik kejohanan Piala Eropah (sekarang Liga Juara-Juara) bagi edisi tahun 1958, satu penghargaan yang cukup tepat diberikan kepada penjaga gol lagenda itu. United turut tidak terlepas dari menghargai sumbangan Gregg apabila satu perlawanan testimonial untuk lagenda itu diadakan pada 15 Mei 2012 di Belfast, Ireland. Dalam perlawanan itu, Sir Alex Ferguson menurunkan skuad terkuatnya bagi menghargai seorang lelaki hebat bernama Harry Gregg, yang juga salah seorang anggota dari skuad Busby Babes.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan