08 Disember 2012

PERANG PRESTASI 4 PENGGEMPUR


Selepas mengharungi 15 perlawanan liga, senarai penjaring terbanyak Liga Perdana dikuasai empat nama. Robin Van Persie, Luis Suarez, Demba Ba dan Michu masing-masing sudah menjaringkan sepuluh gol setakat ini. Kempat-empat penggempur ini memiliki kelebihan masing-masing dan berikut adalah statistik jaringan mereka berdasarkan empat aspek yang berlainan. Jadi siapakah yang terbaik antara mereka? Anda tentukan sendiri.

1. Gol Per Minit

Dalam hal ini, penyerang Manchester United, Robin Van Persie jelas paling unggul apabila dia hanya memerlukan purata 119.2 minit untuk menjaringkan setiap satu gol. Di kedudukan kedua pula ialah Demba Ba (123.7 minit per gol), Michu (129.2 minit per gol) dan terakhir penyerang Liverpool, Luis Suarez (134.7 minit per gol).


2. Ketajaman Penyudah

Dari keempat-empat penggempur ini, pemain Swansea City, Michu paling unggul dalam menyudahkan peluang yang diterimanya. 29% peluang-peluang yang diterimanya berjaya disudahkan Michu. Di tempat kedua Robin Van Persie (23%), Demba Ba pula di tangga ketiga (20%) dan Luis Suarez sekali lagi berada di tangga keempat dengan (14%).

3. Rembatan

Penyerang Newcastle United, Demba Ba memang unggul jika dibandingkan tiga lagi pesaingnya. 55% rembatan-rembatan yang dilepaskan penyerang Senegal itu menepati sasaran manakala Michu pula menduduki tangga kedua cuma ketinggalan 2% berbanding Ba. Robin Van Persie di tangga ketiga dengan 52% dan Luis Suarez di kedudukan terakhir dengan 38%.

4. Gol Dari Luar Petak Penalti

Selepas berada di tangga terakhir dari 3 kategori, penyerang Liverpool, Luis Suarez kini berada di tangga teratas dalam aspek ini. Dari 10 gol yang dijaringkannya, 4 gol Suarez dihasilkan dari luar petak penalti. Michu dan Demba Ba berkongsi tangga kedua dengan 1 gol manakala Robin Van Persie setakat ini belum lagi menjaringkan gol dari luar petak penalti.

5. Gol Menerusi Tandukan

Michu kembali unggul menerusi aspek ini apabila dia sudah menjaringkan 4 gol menerusi tandukan. Demba Ba berkongsi kedudukan bersama Luis Suarez dengan 2 gol manakala Robin Van Persie pula setakat ini hanya menjaringkan 1 gol menerusi tandukan. Glory Glory Manchester United!!! – A.J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan