10 Disember 2012

REAKSI SELEPAS PERLAWANAN


PERLAWANAN HEBAT TAPI DICEMARI INSIDEN

Sir Alex Ferguson menyifatkan pertembungan derby malam tadi sebagai perlawanan yang hebat, baik United mahupun City masing-masing mempamerkan karekter yang meletakkan kedua-dua kelab itu sebagai penguasa dua tangga teratas liga. Sebelum perlawanan, Sir Alex mengerti betapa City cukup kebal ketika beraksi di halaman sendiri yang menyaksikan mereka tidak tidak tewas di Stadium Etihad hampir dua tahun. “Perlawanan yang sangat hebat dan saya rasa tiada sesiapa yang sanggup melepaskan walau satu detikpun aksi sepanjang 90 minit. Perlawanan seperti ini boleh berakhir dengan keputusan yang pahit buat mana-mana pasukan. City layak menyamakan kedudukan atas semangat gigih mereka dan melakukan perjudian dengan memasukkan tiga penyerang”, kata Ferguson. Biarpun skuadnya berjaya membawa pulang tiga mata penuh, Sir Alex tetap tidak berpuas hati dengan keputusan pengadil membatalkan jaringan Ashley Young selepas pemain itu didakwa berada dalam posisi offside. Ulang tayang bagaimanapun menunjukkan Young berada sebaris dengan pertahanan terakhir City dan jaringan itu sepatutnya disahkan pengadil perlawanan. Menyentuh tentang insiden balingan objek hingga menyebabkan kecederaan ke atas Rio Ferdinand, ini komen Sir Alex, “Kami semua begitu bersemangat dan ingin menang perlawanan ini. Sayang sekali ada penyokong City yang melempar syiling kepada pemain kami. Perkara itu tidak diperlukan dalam bolasepak”.

CITY TIDAK SEPATUTNYA KALAH

Pengurus Manchester City, Roberto Mancini menilai skuad kendaliannya tidak sepatutnya tewas kepada jiran mereka Manchester United semalam. Gol minit akhir perlawanan Robin Van Persie memberikan City kekalahan pertama mereka dalam aksi liga musim ini namun Mancini tidak terlalu gusar dengan kegagalan terbaru skuad kendaliannya itu. Selepas berjuang hebat untuk menyamakan kedudukan selepas ketinggalan dua gol menerusi jaringan Wayne Rooney, City akhirnya terpaksa melihat United kian melebarkan kedudukan sebagai pendahulu liga dengan kelebihan enam mata. “Kami menunjukkan bahawa City adalah pasukan yang kuat dan masih mempunyai peluang untuk mempertahankan kejuaraan kami. Musim ini masih panjang dan musim lalu kami muncul juara di perlawanan terakhir liga. Kami tidak sepatutnya kalah kerana kami bermain dengan baik”, ujar Mancini. Kekalahan kepada United malam tadi merupakan kekalahan pertama City di gelanggang sendiri sejak Disember 2010.

CITY MOHON MAAF KEPADA RIO

Pihak pengurusan Manchester City memohon maaf kepada Rio Ferdinand berikutan insiden balingan objek yang menyebabkan kening pemain pertahanan itu tercedera. Ketika merayakan gol jaringan Robin Van Persie, Ferdinand terkena syiling yang dilempar penyokong City sebelum seorang lagi penyokong cuba menyerbu ke arahnya. Kening Ferdinand terkoyak dan terpaksa menerima rawatan di tepi padang sebelum kembali semula meneruskan aksi. Menurut jurucakap City, insiden itu sedang disiasat pihak polis dan pihak pengurusan City mengambil tanggungjawab sepenuhnya atas apa yang berlaku ke atas Ferdinand. “Kami mohon maaf kepada Rio. Kami mengutuk keras tindakan tersebut dan ketika ini kami serta pihak polis sedang meneliti rakaman CCTV sebelum mengambil tindakan lanjut. Kami akan memberikan kerjasama sepenuhnya dalam membantu siasatan polis. Semoga mereka yang bertanggugjawab dikenakan hukuman setimpal”, kata jurucakap City. Sementara itu Ferdinand sempat berjenaka di akaun Twitter miliknya meskipun tercedera akibat insiden tersebut. “Hasil yang bagus, 3 mata. Siapa pun yang melempar syiling itu, balingannya cukup bagus dan tepat. Masih kurang percaya syiling yang mencederakan saya cuma bernilai 2 penny. Mereka sepatutnya melemparkan syiling 1 pound”, tulis Ferdinand. Ferdinand turut merakamkan penghargaan kepada Joe Hart yang menghalang seorang penyokong yang meluru ke dalam padang. “Saya kagum dengan Joe Hart yang cuba melindungi individu bodoh itu dari masuk ke padang. Saya suka permusuhan antara penyokong, tetapi ada kalanya ia berlaku di luar batasan”, sambung Ferdinand lagi. Glory Glory Manchester United!!! – A.J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan