05 Januari 2013

MAHU MUNCUL JUARA? EMPAT PEMAIN INI PERLU TINGKATKAN PRESTASI MEREKA


Sir Alex Ferguson sudah mengatakan bahawa beliau tidak akan membawa masuk mana-mana pemain baru pada jendela perpindahan pemain Januari ini. Mungkin disebabkan senang dengan skuad yang dimilikinya sekarang menyebabkan Sir Alex mengambil keputusan sedemikian ataupun mungkin juga ianya satu lagi permainan psikologi dari bos United itu memandangkan harga pemain di pasaran ketika ini semakin `gila’. Jika benar apa yang dikatakan Sir Alex (bahawa beliau tidak akan membeli pemain baru), beliau perlu memastikan beberapa pemainnya meningkatkan lagi prestasi mereka jika United berhasrat merampas kembali trofi Liga Perdana dari tangan Manchester City. Untuk menang kejuaraan Liga Perdana bukanlah perkara yang mudah terutamanya apabila melihat saingan sejak kebelakangan ini semakin sengit dan bukan lagi dikuasai oleh satu atau dua pasukan. Justeru jika tiada sebarang pembelian baru dibuat Januari ini maka pemain-pemain berikut perlu menggandakan usaha mereka lebih dari sebelumnya untuk membantu kelab merealisasikan misi menjulang kejuaraan ke-20 Liga Perdana musim ini.

ASHLEY YOUNG

Dibawa dari Villa Park pada musim panas tahun lalu dengan nilai £16 juta, memulakan musim 2011/12 dengan baik apabila berjaya membantu United menang trofi Perisai Komuniti dengan menewaskan Manchester City di Wembley. Peranan yang dimainkannya di sebelah sayap kiri cukup berkesan ketika itu apabila berjaya menyumbang lapan gol dari 33 penampilan, di samping assist yang tidak berpenghujung baik ketika bersama skuad kebangsaan mahupun ketika bermain untuk kelab. Wayne Rooney, Javier Hernandez dan Danny Welbeck adalah pemain yang mendapat manfaat hasil dari prestasi baik yang ditunjukkan Young musim lalu. Walau bagaimanapun prestasi Young musim ini cukup jauh berbeza jika dibandingkan penampilannya musim lalu apatah lagi selepas dibelenggu kecederaan awal musim. Selepas dikritik hebat dan dikatakan menerima surat amaran dari pihak pengurusan United agar meningkatkan semula prestasinya, Young sudah mula menemui sentuhan yang pernah menjulang namanya. Young bermain baik sejak kebelakangan ini dan berjaya meraih semula kepercayaan Sir Alex hingga meletakkan dirinya semula dalam kesebelasan utama United. Mungkin apa yang dialami Young ketika ini adalah `Sindrom Musim Kedua’ tetapi diharapkan agar prestasi baik yang ditunjukkan pemain sayap itu sejak kebelakangan ini berterusan. Penting bagi Young mendapatkan semula kepercayaan Sir Alex serta peminat dan membentuk gandingan efektifnya bersama Patrice Evra seperti musim lalu.

PHIL JONES

Tidak perlu diragukan dengan kemampuan Phil Jones, jika tidak mana mungkin Sir Alex Ferguson sanggup mengeluarkan belanja sebanyak £16.5 juta untuk seorang pemain muda sepertinya. Jones seorang pemain serba boleh, yang mampu bermain sebagai pemain pertahanan tengah, pertahanan kanan ataupun sebagai pemain tengah bertahan. Bagaimanapun beberapa siri kecederaan melanda bekas pemain Blackburn Rovers itu sejak dia menyertai United menganggu prestasinya. Jones keluar dan masuk bilik rawatan sebanyak empat kali sejak tiba di Old Trafford musim panas tahun lalu hingga mempengaruhi prestasinya dalam tempoh 12 bulan terakhir. Walau bagaimanapun Jones sudah bermain semula dan diberikan kesempatan menggantikan tempat Rafael da Silva ketika pemain itu mengalami kecederaan. Prestasinya ketika kembali semula dari kecederaan cukup memberangsangkan tetapi masih banyak lagi yang perlu diperbaiki Jones. Jika dia betul-betul cergas sepenuhnya dan mampu bermain sehingga akhir musim tanpa sebarang kecederaan, Jones adalah bakat besar yang boleh membantu misi United merampas semula kejuaraan Liga Perdana musim ini.

ANTONIO VALENCIA

Manchester United memang sudah lama diketahui sebagai sebuah pasukan yang menyerang berteraskan kepada kekuatan di kedua-dua bahagian sayap. Nama-nama seperti George Best, Andrej Kanchelskis, Karel Poborski, David Beckham, Ryan Giggs, Cristiano Ronaldo hinggalah Antonio Valencia semuanya diingati sebagai pemain sayap yang memainkan peranan utama ketika menyerang. Antonio Valencia diakui antara tonggak utama kelab dan prestasi yang dipamerkannya musim lalu mendorong peminat-peminat memilihnya sebagai pemain terbaik United. Sumbangan besar yang diberikan Valencia sejak menyertai United pada musim panas 2009 melayakkannya mewarisi jersi nombor 7 yang pernah digunakan lagenda-lagenda United sebelumnya seperti George Best, Bryan Robson, Eric Cantona, David Beckham dan Cristiano Ronaldo. Kepantasan Valencia ketika memecah benteng pertahanan lawan dari sebelah kanan amat diperlukan United. Jika Valencia berjaya mengekalkan prestasinya hingga akhir musim, peluang United merealisasikan `Misi 20’ mereka akan menjadi semakin mudah.

NANI

Memang tidak diragukan bahawa musim ini adalah yang paling sukar buat Nani dalam tempoh lima tahun kariernya di Old Trafford. Kombinasi kecederaan dan kegagalan menempatkan diri dalam kesebelasan utama menyebabkan ramai pihak meramalkan ini adalah musim terakhir Nani bersama United. Penampilan Nani musim ini terlalu jauh dari prestasi yang dipamerkannya dua musim lalu di mana dia berjaya menjaringkan sembilan gol dan muncul antara pemain yang wajib berada dalam kesebelasan utama United. Kehadiran Antonio Valencia dan Ashley Young bermakna Nani bukan lagi pilihan utama dan terpaksa bersaing dengan dua pemain ini untuk merebut posisi di bahagian sayap. Sebelum ini terdapat spekulasi mengatakan bahawa Nani akan meninggalkan kelab pada bulan Januari ketika pasaran perpindahan pemain mula dibuka. Walau bagaimanapun Sir Alex segera menafikan khabar angin itu, mungkin disebabkan beliau masih melihat Nani mampu menyumbangkan sesuatu buat The Red Devils. Jika Nani mampu mengulangi semula prestasi yang dipamerkannya dua musim lalu hingga menyebabkan penyokong-penyokong United melupakan Cristiano Ronaldo dengan begitu cepat, maka United akan muncul pilihan utama merampas kembali kejuaraan liga yang terlepas pada seteru setempat mereka, Manchester City musim lalu. Glory Glory Manchester United!!! - A.J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan