25 Mac 2013

5 VOLI SENSASI MANCHESTER UNITED


Dengan deretan trofi yang tersimpan di dalam kabinet kejuaraan Manchester United. kejayaan demi kejayaan yang dicapai mereka, pasti juga banyak gol-gol menarik yang pernah dihasilkan lagenda-lagenda The Red Devils. Kali ini saya memilih beberapa gol menarik yang dihasilkan menerusi tendangan voli dari Eric Cantona, Wayne Rooney, Paul Scholes dan Mark Hughes. Gol-gol ini dipilih bukan sahaja kerana ianya menarik tetapi juga memberi makna tersendiri, umpamanya gol Hughes ketika menentang Oldham Athletic di peringkat separuh akhir Piala FA 1994 (baca di bawah untuk mengetahui kisah lebih lanjut tentang gol ini). Gol-gol yang dihasilkan menerusi sepakan voli ini juga sebenarnya memerlukan teknik, kemahiran dan ketepatan yang hanya mampu dilakukan oleh pemain kelas dunia. Berikut adalah pilihan lima gol terbaik yang pernah menghiasi sejarah panjang kejayaan United, dihasilkan menerusi tendangan voli oleh oleh para lagenda dan pemain terbaik The Red Devils.

#5 MARK HUGHES, MAN UTD v OLDHAM ATHLETIC (1994)


Perlawanan peringkat separuh akhir Piala FA edisi 1993-94 menemukan Manchester United dan Oldham Athletic yang diadakan di Stadium Wembley pada 10 April 1994. Kedua-dua pasukan terpaksa bermain hingga ke masa tambahan selepas terikat tanpa jaringan sepanjang 90 minit permainan. United pada mulanya ketinggalan 0-1 menerusi gol Andy Ritchie dan ketika permainan masa tambahan berbaki seminit untuk ditamatkan, Mark Hughes muncul penyelamat menerusi sepakan voli menarik untuk mengikat kedudukan sekaligus memaksa perlawanan ulangan diadakan. Tiga hari selepas itu, United berjaya menewaskan Oldham 4-1 pada perlawanan ulangan yang diadakan di Maine Road untuk melangkah ke perlawanan akhir bertemu Chelsea. Malang buat Oldham kerana mereka bukan saja gagal layak ke perlawanan akhir malah tersingkir dari kancah Liga Perdana musim itu. Selepas 19 tahun tersingkir dari saingan elit Liga Perdana, Oldham tidak pernah berjaya kembali semula dan mereka kini sekadar beraksi di League One. United berjaya menjulang kejuaraan Piala FA musim itu selepas menewaskan Chelsea 4-0 di perlawanan akhir menerusi gol sumbangan Eric Cantona (2 gol), Mark Hughes dan Brian McClair.

#4 ERIC CANTONA, MAN UTD v LIVERPOOL (1996)


Selepas kejayaan menjulang kejuaraan Piala FA 1994, Manchester United sekali lagi berjaya menjulang trofi itu dua tahun kemudian. Perlawanan akhir penuh dramatik itu menemukan United dengan musuh tradisi mereka, Liverpool. Ketika kedudukan masih terikat 0-0, Eric Cantona muncul wira dengan menjaringkan gol kemenangan ketika masa sebenar permainan berbaki 5 minit untuk ditamatkan. Sepakan voli Cantona dari luar petak penalti gagal diselamatkan David James sekaligus menghadiahkan kejuaraan ke-9 Piala FA buat United. Gol Cantona itu juga antara gol paling diingati penyokong-penyokong United bukan sahaja kerana ia adalah gol kemenangan perlawanan akhir tetapi lebih penting gol itu tercipta ke gawang musuh tradisi mereka, Liverpool. Gol itu juga melengkapkan lagi status Cantona sebagai lagenda di Old Trafford.

#3 WAYNE ROONEY, MAN UTD V NEWCASTLE (2005)


Wayne Rooney memang diakui sudah mencipta banyak jaringan-jaringan menarik sejak tiba di Old Trafford pada 2004. Salah satu `karya’ terbaiknya dihasilkan ketika menentang Newcastle pada 2005. Dari luar petak penalti, Rooney menyambut bola yang melambung ke arahnya lalu melepaskan sepakan voli menarik tepat ke penjuru kanan gawang The Magpies untuk menyamakan kedudukan 1-1. Wes Brown kemudiannya menjaringkan gol kemenangan United tetapi gol Rooney menyebabkan seluruh Old Trafford bergemuruh. Gol itu memang cukup menarik tetapi itu bukanlah gol terbaik dalam karier Rooney.

#2 PAUL SCHOLES, ASTON VILLA v MAN UTD (2006)


Semua penyokong-penyokong Manchester United tahu bahawa Paul Scholes memiliki kemampuan menjaringkan gol menerusi rembatan-rembatan deras jarak jauh. Aston Villa antara pasukan yang pernah menjadi mangsa ketepatan rembatan Scholes. Ketika United dianugerahkan sepakan sudut, Scholes menunggu dari luar petak penalti persis pemangsa sedang menghendap mangsanya. Bola sepakan sudut itu berjaya dikeluarkan pemain Villa tetapi malangnya tepat menuju ke arah Scholes. Di situlah bermulanya mimpi buruk Thomas Sorensen yang menyaksikan rembatan voli sensasi Scholes menuju tepat ke penjuru kanan gawangnya hingga menyebabkan penyokong-penyokong tuan rumah terdiam seketika. Reaksi rakan-rakan sepasukan di dalam dan luar padang sudah cukup membuktikan betapa hebatnya jaringan Scholes itu.

#1 WAYNE ROONEY, MAN UTD v MAN CITY (2011)


Siapa yang boleh melupakan gol sensasi ini, baik penyokong-penyokong United mahupun penyokong-penyokong City sendiri. Ketika pertembungan derby antara dua musuh setempat itu, Rooney memilih waktu yang tepat untuk membuatkan detik ini diingati selama-lamanya. Ketika keputusan perlawanan masih terikat 1-1, Rooney melepaskan rembatan voli anti graviti atau bicycle kick sensasi yang memastikan United meraih tiga mata penuh ke atas musuh setempat mereka itu. Selepas perlawanan, Rooney mengatakan ini adalah gol terbaik pernah dihasilkan sepanjang kariernya. Tambah sempurna dan manis apabila gol sehebat ini menembusi pula gawang seteru setempat mereka. “Saya tidak ingat apakah ada gol yang lebih sensasi dari gol ini di Old Trafford”, kata Sir Alex bagi melahirkan kekagumannya selepas tamat perlawanan. Kata-kata Sir Alex itu adalah sebab utama mengapa gol ini berada di tangga teratas. Glory Glory Manchester United!!! – A.J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan