10 Mei 2013

KOMEN INDIVIDU PENTING TENTANG PEMILIHAN MOYESTerjawab sudah persoalan siapakah individu yang akan mengisi kekosongan kerusi pengurus Manchester United selepas Sir Alex Ferguson mengumumkan persaraannya kelmarin (Rabu). Pengurus Everton, David Moyes akhir dipilih sebagai pengendali United musim depan dan akan melapor diri di Old Trafford, Julai ini dengan ikatan kontrak selama 6 tahun. Pemilihan Moyes akhirnya turut memadamkan spekulasi tentang calon pengurus United yang bertiup kencang sebaik Sir Alex mengumumkan persaraannya. Sebelum itu beberapa nama dikaitkan akan mengambilalih tempat Sir Alex, antara calon yang paling hangat ialah Jose Mourinho, Jurgen Klopp dan bekas bintang United yang sukses bersama Molde FK, Ole Gunnar Solskjaer. Moyes sudah pun dipilih menggantikan Sir Alex tetapi persoalan di sini ialah apakah faktor yang menyebabkan pihak pengurusan memilih Moyes untuk mengendalikan United musim depan? Berikut adalah antara-antara alasan-alasan dan komen yang diberikan oleh individu-individu berpengaruh di Old Trafford mengapa Moyes dipilih sebagai bos baru Manchester United:

SIR ALEX. Sir Slex adalah orang pertama yang mengumumkan calon penggantinya dan beliau mendedahkan bahawa semasa perbincangan memilih pengurus baru United, pihak pengurusan sebulat suara memilih pengurus Everton itu. Menurut Sir Alex, Moyes sudah membuktikan kredibilitinya sebagai pengurus berwibawa dengan membawa Everton secara konsisten bersaing di Liga Perdana. Meskipun diberikan peruntukkan terhad setiap musim untuk membeli pemain, Moyes berjaya meletakkan The Toffees dalam kelompok atas selain berjaya melahirkan beberapa pemain bertaraf bintang. Sir Alex jelas mengagumi kerja keras Moyes di Goodison Park dan pernah menawarkan tempat untuknya sebagai pembantu di Old Trafford pada 1998. Ketika itu Moyes masih di peringkat awal kariernya sebagai pengurus untuk Preston North End. Tiada persoalan lagi tentang kualiti Moyes jadi atas sebab itu jugalah mengapa Sir Alex begitu yakin pengendali berusia 50 tahun itu mampu mewarisi kecemerlangannya di Old Trafford.

SIR BOBBY CHARLTON. Lagenda United, Sir Bobby Charlton juga sangat senang dengan pemilihan Moyes. Sir Bobby berpendapat sesiapapun yang bakal menggantikan tempat Sir Alex mestilah memiliki mental juara, dan tidak perlu diragui bahawa Moyes memilikinya. Moyes adalah individu paling tepat kerana United adalah kelab yang istimewa dan perlukan seorang yang istimewa untuk mengendalikannya. Meskipun pada mulanya ramai yang menjangkakan bahawa Jose Mourinho adalah calon utama menggantikan tempat Sir Alex tetapi United sudah mendapatkan calon yang tepat dan sesuai. Moyes memiliki karakter yang cukup kuat dan dia juga faham tentang betapa pentingnya mengembangkan bakat muda bersama pemain kelas dunia dalam pasukan. Di United, Moyes akan menjadi dirinya sendiri dan Sir Bobby gembira pengendali itu akhirnya menerima tawaran sebagai pengurus di Old Trafford.

ED WOODWARD: Woodward melihat Moyes memiliki sikap yang hampir sama seperti Sir Alex. Moyes menurut pandangan Woodward adalah seorang pengurus yang memiliki semua kemampuan untuk membangunkan pasukan. Tidak perlu diragui bahawa kekuatan dan komitmen yang ada dalam diri Moyes bakal menjadikan United terus cemerlang di bawah kendaliannya. Woodward cukup tertarik dengan gaya kepimpinan yang ditunjukkan Moyes di Goodison Park dan yakin warga Scotland itu mampu meneruskannya bersama United. ”Saya yakin dia akan menjadi sebahagian dari tradisi United”, komen Woodward ringkas.

JOEL GLAZER: Timbalan Pengerusi, Joel Glazer juga gembira dengan pemilihan Moyes. Menurut Joel, beliau gembira kerana Moyes setuju memimpin United dan pengendali itu memiliki sifat kerja keras dalam diri, kriteria yang cukup dihargai di United. ”Dia sudah menunjukkan dirinya sebagai seorang pengurus yang impresif selama bertahun-tahun. Kami sangat yakin David mampu meneruskan apa yang sudah dilakukan Sir Alex selama ini. Dia akan meneruskan tradisi kelab dengan memainkan bolasepak menarik”, kata Joel.

AVIE GLAZER: Seorang lagi Timbalan Pengerusi, Avie Glazer mendedahkan Moyes adalah pilihan Sir Alex. Avie mengatakan perbincangan mencari pengurus baru berlangsung dalam waktu yang singkat kerana Sir Alex sudahpun mempunyai pilihannya sendiri. ”Sir Alex jelas sudah mempunyai calonnya sendiri ketika beliau menamakan David selaku calon penggantinya. Kami sangat gembira kerana David menerima tawaran kami. Dia datang ke Old Trafford dengan rekod mengagumkan dan dia sudah sedia memulakan tugasnya. Dia dan Woodward akan duduk semeja pada akhir musim untuk berbincang tentang rancangan masa depan kelab”, kata Avie.

DAVID GILL: Ketua Eksekutif Manchester United ini tidak banyak memberikan komen tentang kehadiran Moyes namun percaya pengendali itu mampu meneruskan kecemerlang United. ”Saya gembira kerana David setuju menyertai kami. Dia melakukan tugasnya dengan hebat di Everton. Dia memiliki kualiti yang kami cari sebagai pengganti Sir Alex”, komen Gill.

DAVID MOYES: Akhir sekali David Moyes sendiri memberikan komen tentang keputusannya menyertai Manchester United. Menurut Moyes tawaran yang diberikan untuk mengendalikan United merupakan satu penghormatan besar sepanjang kariernya. ”Saya gembira kerana ditawarkan menggantikan tempat Sir Alex dan ia satu penghormatan besar buat saya. Saya lebih gembira kerana Sir Alex yakin dengan kemampuan dan mencadangkan nama saya kepada lembaga pengarah. Sir Alex adalah figura yang saya cukup hormati. Saya sedar sangat sukar untuk meneruskan legasi yang ditinggalkan beliau, tetapi peluang menjadi pengurus United tidak datang setiap saat. Saya sudah bersedia menjalankan tugas itu musim depan”, kata Moyes. Selepas 11 tahun mengendalikan Everton, Moyes merakamkan penghargaannya buat semua pihak di Goodison Park atas kerjasama dan sokongan yang diterimanya selama ini. ”Mulai saat ini saya akan bekerja keras untuk membawa Everton menamatkan saingan musim ini di tempat terbaik. Penyokong Everton yang fantastik memainkan peranan besar sepanjang karier saya di Goodison Park. Everton akan sentiasa berada di hati saya”, kata Moyes lagi.

GLORY GLORY MANCHESTER UNITED!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan