28 Jun 2013

LUPAKAN BAINES DAN GUNAKAN SAJA FABIO


Dalam tempoh dua tahun terakhir, nama Leighton Baines sering disebut-sebut sebagai pengganti kepada Patrice Evra dan spekulasi ini semakin hangat diperkatakan selepas David Moyes diumumkan pihak pengurusan Manchester United menggantikan Sir Alex Ferguson yang mengumumkan persaraannya Mei lalu. Bagaimanapun, tempohari Bil Kenwright (pengerusi Everton) dan pengganti Moyes di Goodison Park, Roberto Martinez menegaskan bahawa Baines tidak akan kemana-mana musim panas ini. Mungkin juga spekulasi yang dimainkan media ini disebabkan kebanyakkan pengurus yang berpindah ke kelab lain lazimnya akan berusaha membawa bersama seorang atau dua bekas pemain mereka. Kini semuanya terpulang kepada diri Moyes sendiri, sama ada beliau memang mahukan Baines menyertai United atau beliau boleh menggunakan pemain muda sedia ada hasil ‘asuhan’ Sir Alex. Jika mahu mengambilkira prospek jangka panjang, bagi saya Baines bukanlah pilihan tepat kerana Moyes sebenarnya sudah memiliki pemain berpotensi yang sedia menggantikan tempat Evra satu hari nanti. Siapa yang saya maksudkan? Sudah tentu pemain itu ialah Fabio da Silva yang menghabiskan musim lalu sebagai pemain pinjaman bersama Queens Park Rangers. Berbanding kembarnya, Rafael yang memperolehi peluang keemasan tampil dalam kesebelasan utama berikutan persaraan Gary Neville, Fabio pula berdepan kesukaran merebut slot di bahagian kiri pertahanan United berikutan penguasaan Evra yang begitu dominan di posisi tersebut sejak ditandatangani dari AS Monaco pada 2006. Fabio masih muda dan dengan bakat serta potensi yang ada dalam dirinya, pemain berusia 22 tahun itu memiliki masa depan yang cukup cerah dalam kariernya. Tidak hairanlah mengapa Les Kershaw (pencari bakat United) terpikat dengan penampilan Fabio dan kembarnya Rafael ketika kali pertama menyaksikan mereka beraksi untuk Fluminense pada 2005. Kesepakatan akhirnya dicapai untuk membawa kembar Da Silva ke Old Trafford pada 2007 tetapi mereka hanya menandatangani kontrak secara rasmi pada Februari 2008. Walau bagaimanapun kedua-dua kembar ini tidak boleh didaftarkan dan bermain hinggalah umur mereka genap 18 tahun pada 9 Julai 2008. Apa yang menarik ialah tentang pandangan yang diberikan Kershaw terhadap Fabio ketika kali pertama beliau memantau aksinya. Menurut penilaian Kershaw ketika itu, Fabio memiliki kebolehan dan bakat yang lebih bagus berbanding kembarnya Rafael, tetapi beliau tetap mencadangkan agar Sir Alex membawa kedua-duanya sekali ke Old Trafford. Kedua-dua kembar ini memang diakui memiliki kebolehan dan kepantasan ketika menyerang ataupun bertahan, aset yang amat diperlukan buat seorang bek dalam era bolasepak moden. Walaupun Kershaw berpendapat Fabio lebih bagus tapi akhirnya tuah milik Rafael sebaik sahaja era penguasaan selama 11 tahun Gary Neville berakhir pada 2011.

Rafael tidak melepaskan peluang keemasan yang diperolehinya dan pantas membuktikan kemampuannya selaku pewaris posisi bek kanan untuk tempoh jangka panjang dari Neville. Musim lalu Rafael mempamerkan aksi yang cukup menakjubkan disebalik kejayaan United menjulang trofi liga buat kali ke-20. Okey, kita kembali semula kepada Fabio yang tampil sebanyak 21 perlawanan liga bersama QPR musim lalu. Bukan rahsia lagi bahawa Harry Redknapp cukup meminati gaya permainan Fabio bersama QPR hingga menyebabkan bekas pengendali Tottenham Hotspurs itu berusaha mendapatkan khidmatnya secara tetap namun ditolak Sir Alex. Anda juga jangan lupakan bahawa Fabio menjadi pilihan Sir Alex untuk mengisi posisi bek kanan pada perlawanan akhir Liga Juara-Juara edisi 2011 menentang Barcelona di Wembley. Apakah Fabio pilihan lebih baik untuk menggantikan tempat Evra berbanding Baines? Ramai penyokong-penyokong United masih percaya, Evra adalah nama wajib dalam kesebelasan utama United walaupun tempoh keemasan pertahanan antarabangsa Perancis itu semakin berada di penghujung. Evra masih lagi antara bek kiri terbaik di Liga Perdana dan dunia, tetapi kita juga perlu mengakui dia semakin perlahan akibat faktor usia. Adakalanya Evra mudah terperangkap dengan kepantasan pemain sayap lawan ketika bertahan tetapi dia masih lagi yang terbaik ketika menyerang terutamanya dengan empat gol yang dihasilkannya dalam saingan liga musim lalu. Memang tidak adil buat Fabio untuk kita membandingkan pencapaiannya di QPR dengan apa yang telah dilakukan Evra bersama United. Status dua kelab ini sendiri ibarat langit dengan bumi tetapi mari kita lihat statistik yang dicatatkan kedua-dua pemain ini dalam saingan liga sepanjang musim lalu:

Fabio:
Penampilan liga: 21
Terjahan: 49 (2.3/perlawanan)
Memenangi perebutan bola: 33 (1.6/perlawanan)
Kekasaran: 23 (1.1/perlawanan)
Kejayaan perangkap offside: 3 (0.1/perlawanan)
Clearance: 55 (2.6/perlawanan)
Dribbled: 11 (0.5/perlawanan)
Hadangan: 6 (0.3/perlawanan)
Gol: -
Assist: -
Percubaan: 3 (0.1/perlawanan)
Hantaran: 376 (17.9/perlawanan)
Ketepatan hantaran: 276 (73.4%)
Hantaran lintang: 30
Hantaran jauh: 27

Evra:
Penampilan liga: 34
Terjahan: 82 (2.4/perlawanan)
Memenangi perebutan bola: 51 (1.5/perlawanan)
Kekasaran: 34 (1/perlawanan)
Kejayaan perangkap offside: 4 (0.1/perlawanan)
Clearance: 165 (4.9/perlawanan)
Dribbled: 22 (0.6/perlawanan)
Hadangan: 13 (0.4/perlawanan)
Gol: 4
Assist: 5
Percubaan: 22 (0.6/perlawanan)
Hantaran: 1,421 (41.8/perlawanan)
Ketepatan hantaran: 1,238 (87.1%)
Hantaran lintang: 87
Hantaran jauh: 62

Spekulasi terbaru yang mengaitkan minat bekas kelabnya, AS Monaco untuk membawa Evra pulang semula ke Perancis menyebabkan nama Baines disebut-sebut sebagai pengganti. Bagaimanapun kita semua yakin Moyes seorang pengurus yang bijak dan beliau sebenarnya tidak perlu mengeluarkan wang yang banyak semata-mata mahu membawa Baines ke Old Trafford. Selain Fabio, Moyes turut memiliki pilihan lain dalam pasukan sekiranya Evra memutuskan menyertai Monaco. Siapa lagi kalau bukan Alexander Buttner yang juga memiliki potensi besar untuk mengambilalih posisi bek kiri United dari Evra. Apakah yang ada dalam fikiran Sir Alex ketika menandatangani Buttner dari Vittese Arnhem tahun lalu? Adakah disebabkan beliau melihat Buttner sebagai pengganti jangka panjang Evra ataupun sebagai pelapis selepas Fabio dipinjamkan ke QPR untuk menimba lebih pengalaman. Fabio memiliki lebih banyak pengalaman beraksi di Liga Perdana berbanding Buttner, jadi pada pandangan saya dia adalah pilihan utama bagi menggantikan tempat Evra. Berbanding kembarnya Rafael, Fabio dilihat lebih fleksibel kerana mampu bermain di kedua-dua posisi (bek kiri dan kanan). Apapun kesudahan spekulasi yang mengaitkan Evra dengan Monaco, Moyes harus memberikan kesempatan kepada Fabio dan menggilap bakat serta potensi yang ada dalam dirinya berbanding membawa Baines ke Old Trafford. Glory Glory Manchester United!!! – A.J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan