20 September 2013

GUNAKAN KUALITI KAGAWA DENGAN BIJAKSelepas tidak diturunkan dalam empat perlawanan liga, nama Shinji Kagawa akhirnya disenaraikan dalam kesebelasan utama buat pertama kali musim ini ketika berdepan Bayer Leverkusen dalam saingan Liga Juara-Juara, Rabu lalu. Wayne Rooney menjadi bintang dalam perlawanan menentang Leverkusen, tetapi aksi sulung Kagawa musim ini tetap menjadi perhatian dan bualan penyokong-penyokong United selepas perlawanan. Kagawa mungkin tidak meninggalkan impak yang besar dalam perlawanan ini tetapi sumbangannya di bahagian tengah terutamanya dalam mengatur gerakan ketika menyerang tidak boleh kita nafikan. Dalam aksi di Old Trafford kelmarin, Kagawa diletakkan di sebelah kiri, mungkin disebabkan David Moyes tidak dapat menggunakan khidmat Nani yang digantung kerana layangan kad merah ketika berdepan Real Madrid musim lalu. Peranan ini bukanlah terlalu asing buat Kagawa kerana musim lalu dalam formasi 4-2-3-1 yang sering digunakan Sir Alex Ferguson, beliau sering meletakkan pemain antarabangsa Jepun itu di posisi tersebut. Ketika berdepan Leverkusen, Moyes menggunakan formasi 4-4-2, tetapi bentuk formasi itu boleh berubah menjadi 4-3-3 sehinggakan taktikal yang digunakan Moyes lebih mirip kepada permainan Everton semasa mereka di bawah kendaliannya. Saya bukanlah pakar taktikal tetapi ketika berdepan Leverkusen, Kagawa pada pendapat saya kelihatan selesa memainkan peranannya di sebelah kiri, bergerak ke atas dan ke bawah untuk menerima bola dan melakukan hantaran. Kagawa bijak mengumpan bek kanan lawan, Giulio Donati keluar dari posisinya hingga membolehkan Patrice Evra bergerak agak bebas masuk ke kawasan lawan.

Jika sebelum ini kita banyak bergantung kepada kekuatan di sebelah kanan menerusi gerakan-gerakan dari Antonio Valencia dan Rafael da Silva, persembahan yang ditunjukkan Kagawa pada aksi Liga Juara-Juara kelmarin saya harap mampu memberikan keseimbangan pada permainan United selepas ini. Seperti yang anda tahu, Kagawa bukanlah pemain sayap tulen kerana kepakaran sebenarnya ialah sebagai perancang di bahagian tengah, dan nalurinya sebagai seorang attacking midfielder pada saya banyak membantu gerakan-gerakan ketika menyerang. Jadi tidak hairanlah mengapa Emre Can adakalanya terpaksa bergerak jauh kekanan bagi menutup ruang yang ditinggalkan Donati ketika Kagawa melakukan gerakan sekaligus meninggalkan ruang kosong di bahagian tengah Leverkusen. Mungkin ini jugalah puncanya mengapa Robin Van Persie dan Wayne Rooney bebas bertukar-tukar posisi sesama sendiri, sesuatu yang boleh saya katakan tidak pernah berlaku sebelum ini. Jika anda lihat perlawanan kelmarin, Van Persie ada kalanya kerap menyusup ke sebelah kiri manakala Rooney pula berada jauh ke kanan lebih dari biasa. Situasi ini berlaku kerana dengan adanya Kagawa membolehkan kedua-dua penggempur ini bebas menempatkan diri mereka di posisi yang mana mereka rasa terdapat ruang dan peluang untuk menghasilkan gol. Lupakan kekurangan kualiti Kagawa ketika bertahan kerana di belakangnya kita sudahpun memiliki Marouane Fellaini dan Michael Carrick yang boleh memenangai perebutan bola dalam sebarang situasi. Mungkin ada pihak yang sedikit terkejut dengan kejayaan kombinasi Kagawa-Van Persie-Rooney dalam perlawanan ini terutamanya selepas melihat aksi kurang konsisten yang dipamerkan mereka musim lalu (terutamanya Kagawa dan Rooney).

Bagaimanapun saya lebih suka melihat kegagalan mereka bertiga membentuk gandingan yang mantap musim lalu disebabkan masalah kecederaan yang melanda Kagawa selain belum mampu beradaptasi sepenuhnya dengan taktikal dan formasi 4-2-3-1 yang digunakan Sir Alex. Adakalanya kita tidak boleh menilai sumbangan seseorang pemain menerusi statistik yang dikeluarkan selepas tamat perlawanan, kerana jika diukur pada statistik, Kagawa ternyata gagal dalam perlawanan ini. Dalam hal ini saya lebih suka melihat dari sudut sumbangan dan pengaruh yang diberikan Kagawa kepada permainan United sepanjang 70 minit dia di atas padang. Secara perbadi saya gembira melihat sumbangan Kagawa Rabu lalu dan berharap dia diberi peluang tampil dalam lebih banyak perlawanan selepas ini. Jika sebelum ini ada peminat-peminat mengatakan bahawa kita kekurangan kreativiti di bahagian tengah, saya berharap apa yang dipamerkan Kagawa ketika berdepan Leverkusen mampu menjadi jawapan kepada kekurangan itu. Kini semuanya terpulang kepada Moyes selaku pengendali bagaimana beliau mahu menggunakan segala kualiti dan potensi yang ada pada Kagawa dalam taktikal dan formasi permainannya. Saya percaya, kita tidak perlu memandang terlalu atau berkira-kira midfielder mana yang patut ditandatangani Moyes Januari nanti kerana kualiti yang diperlukan sudah ada di depan mata, jadi gunakan sahaja peranan yang boleh dimainkan Kagawa dengan bijak. Glory Glory Manchester United!!! – A.J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan