04 September 2013

FELLAINI, PENYELAMAT KEPADA KEGAGALAN KELAB DALAM PASARAN PERPINDAHAN PEMAIN


Kisah perpindahan Marouane Fellaini dari Goodison Park ke Old Trafford nampaknya masih hangat diperkatakan peminat-peminat Manchester United. Dari deretan bintang-bintang ternama yang dikaitkan dengan perpindahan ke Old Trafford, hanya Fellaini dan wonderkid FC Zurich, Saidy Janko berjaya ditandatangani kelab, itupun ketika jendela perpindahan pemain musim panas hampir ditutup. Bagi saya 'drama' perpindahan Fellaini agak dramatik tetapi masih belum mampu mengatasi skrip perpindahan saat akhir Dimitar Berbatov dari White Hart Lane pada 2008. Kejayaan kelab mendapatkan khidmat Fellaini agak melegakan peminat-peminat United walaupun ada dikalangan mereka kurang bersetuju dengan penyertaan bekas pemain tengah Everton itu. Tidak perlu saya jelaskan lagi di sini mengapa saya gembira Fellaini menyertai kelab (sila rujuk artikel sebelum ini), dan saya percaya keputusan David Moyes menandatangani pemain itu adalah satu keputusan yang tepat. Sebagai individu yang pernah bekerjasama selama lima tahun dengan pemain itu, Moyes sudah tentu lebih arif bagaimana beliau mahu menggunakan kelebihan milik Fellaini dalam taktikal dan formasi yang bakal diterapkannya nanti. Lupakan dulu tentang 'kelesuan' Ketua Eksekutif yang baru (Ed Woodward) dalam pasaran perpindahan pemain musim panas ini dan tindakan 'bijaknya' mendapatkan Fellaini pada harga £27 juta sedangkan kelab boleh menandatangani pemain itu pada harga lebih rendah (ketika Fellaini masih berada dalam klausa pelepasan). Sejujurnya musim ini kita bukan sahaja kehilangan sentuhan Sir Alex Ferguson di tepi padang tetapi peminat-peminat juga nampaknya sudah mula meratapi kehilangan David Gill dari pejabat Ketua Eksekutif. Satu-satunya faktor yang mungkin boleh membuatkan kita sedikit berkompromi ialah memikirkan bahawa ini adalah tugasan musim panas pertama Woodward selaku Ketua Eksekutif selepas beliau menggantikan tempat Gill yang menyertai FA England. Sebagai peminat United, saya berharap kecelaruan dalam pasaran perpindahan pemain musim panas ini akan menjadi panduan dan pengajaran berguna kepada Woodward dalam menjalankan tugasnya ketika jendela perpindahan musim sejuk dibuka Januari nanti (itupun jika kelab berhasrat menandatangani pemain baru).

Sepertimana yang saya sebutkan tadi, kejayaan kelab menandatangani Fellaini pada saat akhir agak melegakan, kerana pada ketika ini keperluan untuk menguatkan bahagian tengah menjadi keutamaan paling atas buat Moyes. Ada pihak secara sinis mengatakan bahawa keputusan pihak pengurusan mendapatkan Fellaini pada saat akhir (sebelum jendela perpindahan pemain ditutup) disebabkan ingin menutup kegagalan mereka mendapatkan beberapa bintang yang disasarkan sebelum ini. Saya tidak menyalahkan mereka yang berpandangan sedemikian kerana sepanjang bulan Jun hingga Ogos, kita disogokkan dengan berita-berita sensasi bahawa Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Thiago Alcantara dan Cecs Fabregas berada dalam radar dan semakin hampir menyertai kelab. Waktu tidak berputar ke belakang di mana hari demi hari tempoh jual beli pemain di pasaran musim panas yang dibuka sejak Julai kian menuju detik terakhir hingga menimbulkan suasana 'panik' di kalangan peminat-peminat. Selepas melihat Alcantara menyertai Bayern Munich, Fabregas kekal di Nou Camp, Bale meninggalkan England untuk menyertai Real Madrid, impian ramai peminat mahu menyaksikan kepulangan Ronaldo ke Old Trafford entah bila akan berlaku manakala pencabar-pencabar lain pula semakin kuat dengan kehadiran bintang-bintang baru mereka, maka fahamlah saya mengapa Woodward menjadi sasaran kemarahan peminat. Bagaimanapun untuk melabelkan Fellaini sebagai pembelian terdesak atau meletakkan tanggapan bahawa pembeliannya untuk menutup kegagalan pihak pengurusan menandatangani pemain-pemain yang disasarkan sebelum ini sesuatu yang saya anggap agak keterlaluan. Saya lebih suka menganggap Fellaini sebagai penyelamat kerana kualiti serta bakat yang ada pada dirinya dan dia sememangnya layak berada dalam barisan The Red Devils. Jika peminat-peminat yang terlalu emosi meletakkan Woodward sebagai sasaran kemarahan mereka, saya tidak ambil peduli kerana apa yang penting bagi saya ialah keputusan yang diraih kelab dalam setiap perlawanan mereka. Saya berharap Fellaini dapat membuktikan kepada sesetengah pengkritiknya bahawa dia adalah pilihan tepat bagi menambah kekuatan di bahagian tengah dan pembeliannya bukan sekadar sandiwara belakang tabir pihak pengurusan dalam menutup kelemahan mereka.

Jika anda mengharapkan seorang pemain tengah kreatif, kita sebenarnya sudahpun memiliki pemain seperti itu dalam pasukan dengan adanya Shinji Kagawa, jadi pemain dengan kekuatan fizikal seperti Fellaini amat diperlukan kelab bagi memberikan lebih tekanan kepada barisan tengah dan pertahanan lawan selain berfungsi sebagai targetman dalam situasi bola mati. Sepanjang tempoh pasaran perpindahan pemain dibuka, Moyes sudah menegaskan berulang kali bahawa beliau gembira dengan skuad yang dimilikinya dan tidak bimbang jika kelab gagal menandatangani pemain baru. Bagaimanapun kekalahan kepada Liverpool di Anfield menimbulkan sedikit rasa 'panik' di kalangan peminat dan kehadiran Fellaini memang tepat pada masanya ketika ramai pihak meletakkan kelonggaran di bahagian tengah sebagai sebab utama mengapa kita gagal di Anfield. Ketibaan Fellaini sebenarnya tetap gagal memuaskan hati kebanyakan peminat terutamanya selepas mereka melihat pencabar-pencabar gelaran seperti Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspurs dan Arsenal meningkatkan skuad mereka dengan pemain-pemain bertaraf dunia. Bagaimanapun suka saya mengingatkan bahawa Fellaini bukanlah midfielder sebarangan kerana dia antara pemain tengah terbaik Liga Perdana terutamanya dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini. Mungkin nama Fellaini tidak sehebat Ozil atau Fabregas hanya disebabkan dia bermain dengan kelab sederhana seperti Everton, tetapi yakinlah bahawa dia adalah pemain 'besar' yang berjaya ditandatangani kelab pada harga yang cukup munasabah berbanding jika kita terpaksa mengeluarkan lebih dari £40 juta untuk mendapatkan Ozil atau Fabregas. Berkaitan kecelaruan dalam urusan perpindahan saat akhir melibatkan Ander Herrera dan Fabio Coentrao, kita tidak mengetahui perkara sebenar kecuali menerusi laporan-laporan dari media di sana. Ada banyak versi diterbitkan media tetapi itu semua tidak penting bagi saya kerana tumpuan selepas ini ialah ingin menyaksikan bagaimana Moyes menggunakan sepenuhnya kualiti milik Fellaini dalam meningkatkan kekuatan pasukan. Jika kelab masih berminat memburu tandatangan Herrera dan Coentrao, mereka masih boleh melakukannya Januari nanti tetapi bermula hujung minggu hadapan (14 September), mari kita lupakan segala kekalutan yang berlaku dan menikmati permainan Manchester United bersama pemain baru mereka, Marouane Fellaini. Glory Glory Manchester United!!! – A.J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan