16 September 2013

SEMOGA BAKAT JANUZAJ TIDAK TENGGELAM DALAM TEKANAN


Tarikh 14 Sptember 2013 sudah tentu merupakan antara tarikh paling bersejarah buat wonderkid Belgium, Adnan Januzaj selepas dia diberikan penampilan pertama dalam saingan liga menentang Crystal Palace oleh David Moyes. Dalam debut kompetitifnya bersama skuad utama, Januzaj bermain sekitar 20 minit selepas masuk menggantikan Ashley Young dan dia menggunakan sepenuhnya peluang yang diberikan dengan menampilkan aksi mengagumkan hingga menarik perhatian penyokong-penyokong dan rakan sepasukan. Jadi tidak hairanlah mengapa rakan sepasukan Januzaj, Fabio da Silva meletakkan pemain muda itu sebagai pujaan baru di Old Trafford. Saya sedikit terkejut apabila melihat Januzaj langsung tidak kekok ketika menerima bola, begitu yakin ketika melakukan hantaran dan tidak ragu-ragu melepaskan percubaan ke pintu gol lawan, seolah-olah dia seperti sudah bermain beberapa musim dalam saingan liga. Penampilan pertama Januzaj ini sebenarnya mengingatkan saya kepada persembahan Cristiano Ronaldo ketika melakukan debutnya bersama United kira-kira sepuluh tahun lalu, apatah lagi mereka berdua memiliki satu persamaan, iaitu bermain sebagai sayap kiri. Jadi tidak hairanlah ada di kalangan penyokong-penyokong United meletakkan bekas pemain Anderlecht itu sebagai pengganti Ronaldo di Old Trafford.

Sebenarnya saya bukan mahu meletakkan perbandingan antara Januzaj dan Ronaldo di sini tetapi ingin mengimbas kembali persamaan bintang baru kita itu dengan lagenda sebelumnya, George Best. Tahukah anda pada 14 September 1963, lima puluh tahun yang lalu, George Best diberikan penampilan pertama dalam saingan liga pada usia 17 tahun oleh Sir Matt Busby ketika berdepan West Bromwich Albion. United menang perlawanan itu menerusi jaringan tunggal David Sadler, tetapi Best menjadi tumpuan penyokong-penyokong kerana aksi mempesonakan yang dipamerkan di atas padang pada penampilan pertamanya dan kemudian muncul antara pemain terbaik pernah beraksi bersama kelab. Genap lima puluh tahun selepas Best melakukan penampilan pertamanya, kini tiba giliran Januzaj, bintang muda yang sedang digilap mempamerkan bakat semulajadinya pula. Best dan Januzaj dikatakan memiliki beberapa persamaan bukan sahaja pada bentuk fizikal tetapi juga karekter dan gaya permainan mereka. Kedua-duanya memiliki kebolehan menggelecek, dianugerahkan sepasang kaki yang pantas dan mampu mencipta bahaya kepada lawan dalam situasi yang tidak dijangka. Apa yang menariknya, Best dan Januzaj bukan sahaja berkongsi persamaan pada bakat dan gaya permainan mereka tetapi turut berkongsi tarikh yang sama untuk debut mereka iaitu 14 September.

Seperti yang saya sebutkan tadi, Januzaj masuk menggantikan seniornya Young ketika permainan berbaki kira-kira 20 minit untuk ditamatkan dan dalam tempoh tersebut dia menggunakan sepenuhnya kesempatan itu untuk mencuri perhatian pengurus dan 70 ribu penyokong yang berada di stadium. Sepanjang tempoh 20 minit, Januzaj mempamerkan segala kualiti yang ada pada dirinya hingga menyebabkan ramai pihak teruja menanti penampilan seterusnya selepas ini. Tipu helah (dummy) yang dilakukannya, larian-larian pantasnya, berani melakukan percubaan ke sasaran dan keyakinan yang dipamerkannya ketika cuba melepasi benteng pertahanan lawan tidak menggambarkan langsung bahawa dia sebenarnya sedang beraksi pada perlawanan Liga Perdana pertamanya. Kelincahannya menyebabkan pemain Palace tiada pilihan lain selain mengasarinya hingga United dihadiahkan sepakan percuma yang berjaya disempurnakan Wayne Rooney untuk gol kedua perlawanan. Selepas apa yang dipamerkannya kelmarin, tidak keterlaluan jika saya katakan bahawa Januzaj kini pilihan popular mengisi posisi sayap kiri berbanding Young yang jauh lebih berpengalaman darinya. Nama Januzaj sudahpun menjadi sebutan penyokong-penyokong United sebelum ini, tetapi aksi pertamanya dalam saingan liga Sabtu lalu menyebabkan harapan lebih tinggi mula diletakkan di atas bahunya.

Januzaj kini sudah mula dibandingkan dengan lagenda nombor 7 sebelumnya iaitu Best dan Ronaldo, malah sudah ada suara-suara yang mencadangkan agar nombor ikon United itu di serahkan kepadanya. Label atau perbandingan yang sering diletakkan kepada seseorang bakat baru dengan lagenda sebelumnya mampu membunuh karier seseorang pemain muda jika mereka tidak mampu menanganinya dengan bijak. Januzaj adalah antara pemain berbakat dan aset masa depan kelab, jadi kita berharap dia tidak tewas dengan tekanan yang bakal dihadapinya dan kehidupan glamor sebagai bintang bolasepak. Bukan sahaja penyokong-penyokong dan media sudah mula memberikan lebih perhatian kepadanya tetapi pesaing-pesaing lain juga nampaknya meletakan Januzaj sebagai sasaran baru untuk mereka tandatangani. Manchester City muncul antara kelab yang sudah mengorak langkah awal di mana mereka diberitakan menjadikan Januari nanti sebagai waktunya untuk meletakkan tawaran ke atas Januzaj. Kita tidak mahu melihat bakat sebagus Januzaj tenggelam dalam tekanan melampau dan pihak pengurusan juga perlu bijak melindungi pemain berbakat sepertinya dari menjadi sasaran pesaing-pesaing lain yang sudah tentu tidak berkira dalam menabur wang bagi memancing khidmatnya. Januzaj sudah menunjukkan tanda-tanda bahawa dia bakal menjadi bintang besar suatu hari nanti, namun masih terlalu awal rasanya untuk kita meletakkan dirinya sebagai pengganti Best ataupun Ronaldo. Glory Glory Manchester United!!! – A.J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan