08 September 2013

SEMOGA PERJUDIAN KE ATAS NANI BERBALOI


Selain Wayne Rooney dan Anderson, Nani juga adalah antara pemain yang paling disebut-sebut bakal meninggalkan kelab musim panas ini berikutan prestasi tidak konsisten dipamerkannya sejak ditandatangani dari Sporting Lisbon pada 2007. Bagaimanapun selepas tempoh pasaran perpindahan pemain ditutup, ketiga-tiganya masih kekal sebagai pemain United, malah Nani menjadi pemain pertama musim ini ditawarkan dengan lanjutan kontrak baru. Dalam tempoh enam musim di Old Trafford, Nani dianggap gagal menepati potensi yang diharapkan biarpun Sir Alex Ferguson ketika itu berjaya memujuk pihak pengurusan agar mengeluarkan dana sebanyak €25 juta untuk mendapatkan khidmatnya. Berbeza dengan rakan senegaranya, Cristiano Ronaldo yang begitu sukses hingga diangkat sebagai lagenda oleh peminat-peminat United, Nani sebaliknya berdepan prestasi turun naik dan terpaksa pula berhempas pulas merebut tempatnya dalam kesebelasan utama sejak kehadiran Ashley Young pada 2011. Nani pada pandangan saya antara pemain sayap yang cukup berbakat, dianugerahkan skill kawalan bola serta menggelecek yang menarik dan kepantasan persis rakan senegaranya Ronaldo, tetapi masalah utamanya ialah konsistensi. Saya pernah menyebut bahawa jika kena pada 'harinya' Nani secara tiba-tiba boleh menjadi pemain sayap yang cukup berbahaya, tetapi jika anda berharap agar Nani mampu mengekalkan rentaknya setiap minggu, saya nasihatkan anda agar memadamkan sahaja hasrat itu. Selepas menyumbang 10 gol (dalam semua kejohanan) pada musim 2010/11 dan 2011/12, Nani dibelenggu prestasi tidak menentu musim lalu disamping masalah kecederaan yang dihadapinya. Kesilapan yang dilakukannya pada penghujung perlawanan ketika menentang Chelsea dalam kempen Piala Liga hingga membenarkan lawan menyamakan kedudukan menimbulkan kemarahan Sir Alex (United tewas 4-5 selepas masa tambahan). Jangan lupakan juga insiden pergaduhannya dengan pemain muda David Petrucci di padang latihan serta kenyataan yang dikeluarkannya kepada media sebelum berlangsungnya kejohanan Euro 2012 (bahawa dia meragui masa depannya bersama kelab) meningkatkan lagi keyakinan saya bahawa karier Nani di Old Trafford bakal berakhir musim panas ini.

Seperti yang saya sebutkan di atas, Nani adalah pemain berbakat, jadi tidak hairanlah mengapa Juventus, Arsenal dan Paris St Germain menunjukkan minat yang tinggi untuk mendapatkan tandatangannya ketika masa depannya bersama kelab dibahaskan ramai pihak. Saya tidak pasti jika Sir Alex masih menerajui kelab, bagaimanakah agaknya dengan nasib Nani, namun selepas berdepan prestasi tidak menentu sepanjang musim lalu, ditawarkan dengan kontrak baru selama lima tahun bolehlah dianggap sebagai bonus paling besar buat pemain berusia 26 tahun itu. Sepanjang tempoh dia berada di Old Trafford, Nani sudah memenangi empat kejuaraan liga, Piala Liga, Liga Juara-Juara dan Kejuaraan Kelab Dunia FIFA. Persoalannya sekarang adakah kontrak 5 tahun yang diberikan kepadanya sekaligus menyaksikan Nani kekal di kelab hingga Jun 2018 berbaloi dengan apa yang sudah disumbangkannya setakat ini? Kita tidak tahu apa yang ada dalam fikiran Moyes dan perancangan yang ingin dilakukannya, mungkin juga beliau masih berharap Nani mampu menghasilkan keajaiban sekaligus menepati label yang pernah diberikan kepadanya dahulu iaitu sebagai pengganti Ronaldo. Musim 2010/11 saya anggap sebagai musim terbaik Nani sepanjang dia menyarung jersi United hingga diiktiraf antara pemain terbaik di Old Trafford di sebalik kejayaan kelab menjulang trofi liga buat kali ke-19. Nani sepertimana yang kita tahu sudahpun berusia 26 tahun, waktu di mana pemain-pemain mula memasuki gerbang puncak karier mereka, jadi saya melihat keputusan pihak pengurusan melanjutkan kontraknya selama lima tahun lagi sebagai langkah berisiko. Saya merindui prestasi yang ditunjukkan Nani tiga musim lalu, di mana ketika itu dia antara pemain sayap terbaik dan berbahaya di Liga Perdana. Kepantasannya melarikan bola dari sebelah tepi, memiliki kebolehan melakukan percubaan dari sudut sukar, sentuhan pertama yang cukup bagus dan kebolehannya menyusup masuk ke kawasan pertahanan lawan menerusi larian-larian mengelirukan sudah hilang sepanjang musim lalu. Statistik musim lalu menunjukkan Nani hanya beroleh empat kesempatan disenaraikan sebagai starter oleh Sir Alex, melepaskan hanya empat percubaan tepat ke arah pintu gol lawan dari sepuluh aksinya dalam semua kejohanan, jauh dari prestasi sebenar yang pernah dipamerkannya tiga musim lalu. Lebih memburukkan keadaan apabila dia ditimpa kecederaan pada Januari hingga menyebabkan penampilannya pada baki saingan musim lalu semakin terbatas.

Mungkin anda berpendapat tidak adil untuk kita menghukum Nani berdasarkan persembahannya sepanjang musim lalu, apatah lagi dia juga ditimpa masalah kecederaan ketika saingan liga memasuki fasa kedua. Bagaimanapun pepatah dalam bolasepak sering menyebut “Statistik tidak pernah berbohong”, dan statistik juga menunjukkan bahawa dari 228 penampilan dalam semua kejohanan sejak dia menyertai United pada 2007, Nani menjaringkan 51 gol, menyumbangkan 55 assist, melepaskan 525 percubaan dengan 191 darinya tepat ke sasaran. Adakah anda fikir sumbangan itu memadai buat seorang pemain sayap yang sudah memasuki musim ketujuhnya bersama kelab? Meskipun prestasi Nani meningkat selepas Ronaldo meninggalkan Old Trafford (terutama jika diukur pada prestasinya di musim 2010/11), saya fikir label yang pernah diletakkan kepadanya sebagai pengganti kepada antara ikon yang pernah menyarung jersi nombor 7 kelab sudah jauh tersasar. Bagaimanapun saya tidak pernah meragui sebarang perancangan kelab dan percaya Moyes selaku pengendali berpengalaman lebih tahu apa yang mampu beliau lakukan bagi menggunakan sepenuhnya segala kelebihan dan kebolehan yang ada pada Nani demi kebaikan pasukan. Jika Moyes mampu mengembalikan Nani kepada prestasi terbaiknya, saya anggap kontrak baru yang diberikan kepada pemain itu adalah sesuatu yang berbaloi. Moyes pengendali yang berkaliber, dan beliau sudah membuktikannya di Goodison Park selama sebelas musim di sana. Jadi saya berharap beliau mampu menggilap semula potensi dan kualiti yang ada pada Nani sekaligus meletakkan pemain itu antara tonggak utama pasukan musim ini. Jika Nani kembali ke prestasi terbaiknya di bawah kendalian Moyes, keputusan mengekalkan pemain itu selama lima tahun lagi di Old Trafford adalah perjudian paling bijak berbanding membeli pemain baru. Sekali lagi saya tegaskan bahawa saya tidak meragui sebarang perancangan yang ingin diatur Moyes, cuma sedikit pelik apabila melihat seorang pemain yang prestasinya musim lalu merosot, dibelenggu kecederaan, terlepas aksi pra musim dan konsistensinya masih diragui sudahpun menandatangani lanjutan kontrak baru selama lima tahun. Hanya satu harapan saya sebagai peminat, semoga kontrak baru ini mencetuskan semula kebangkitan Nani sekaligus membuktikan bahawa perjudian yang dilakukan kelab ke atasnya berbaloi. Glory Glory Manchester United!!! – A.J.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan