16 Januari 2014

MENANTI PEWARIS NOMBOR 7 SETERUSNYA


Johnny Berry, George Best, Steve Coppel, Bryan Robson, Eric Cantona, David Beckham, Cristiano Ronaldo, Michael Owen dan Antonio Valencia adalah pemain dari era berbeza tetapi mereka memilki satu persamaan iaitu pernah menyarung jersi lagenda dan paling terkenal di Manchester United…nombor 7. Mungkin disebabkan tidak sanggup memikul beban besar selepas diberikan kepercayaan oleh Sir Alex Ferguson untuk menyarung jersi keramat tersebut musim lalu, Valencia kembali menggunakan nombor kegemarannya (25) musim ini. Valencia pemain terakhir menggunakan jersi nombor 7 dan musim ini tiada mana-mana pemain diberi kepercayaan oleh David Moyes untuk mewarisi jersi keramat tersebut. Saya sukakan Valencia kerana kerja kerasnya di atas padang, pantas dan tidak mudah mengalah tetapi kualiti itu sebenarnya masih tidak cukup untuk dia diberikan penghormatan sebagai pewaris jersi nombor 7 dari lagenda-lagenda sebelumnya. Begitu juga Owen, di mana kehadirannya di Old Trafford  pada 2009 menyebabkan saya begitu teruja. Pada usia 30 tahun dan dengan masalah kecederaan lutut yang sering membelenggunya, Owen ketika itu saya anggap sudah berada di penghujung karier tetapi kehadirannya empat tahun lalu tetap disambut gembira majoriti penyokong-penyokong United. Saya pada mulanya berharap kehadiran Owen juga mampu memberikan impak kepada barisan serangan United sebagaimana fenomena yang pernah dicetuskan Henrik Larsson pada 2007. Kecederaan akhirnya membataskan penampilan Owen dan sepanjang tiga musim di Old Trafford dia juga lebih banyak digunakan sebagai supersub sebelum menyertai Stoke City pada 2012. Owen dan Valencia adalah dua penyarung terakhir jersi nombor 7 namun mereka berdua juga bolehlah dianggap gagal meneruskan legasi lagenda-lagenda yang pernah menggunakan jersi tersebut sebelumnya.

Selepas Valencia kini saya tertunggu-tunggu siapakah pemain yang layak untuk menyarung jersi keramat tersebut. Prestasi yang ditunjukkan Adnan Januzaj menjadikan dia sebagai pilihan paling hangat untuk diberikan tanggungjawab menyarung jersi nombor 7. Penampilan Januzaj mengingatkan kita kepada Cristiano Ronaldo ketika detik awal kariernya di Old Trafford, jadi tidak hairanlah mengapa perbandingan mula dibuat antara kedua-dua pemain ini. Pencapaian Januzaj masih terlalu jauh jika mahu dibandingkan dengan pemenang Balon d’Or 2013 itu tetapi dia (Januzaj) memiliki segala kriteria dan potensi untuk menjadi pewaris seterusnya jersi nombor 7 United. Dengan usia yang baru mencecah 18 tahun, perjalanan Januzaj dalam dunia bolasepak masih panjang dan jika dia mahu mengikuti jejak lagenda-lagenda nombor 7 United terdahulu banyak 'kerja' yang perlu dilakukannya. Januzaj memiliki bakat semulajadi hebat untuk muncul pemain ternama dunia suatu hari nanti tetapi dia perlu menajamkan lagi skill permainannya selain meningkatkan kekuatan fizikal dalam berdepan cabaran lasak bolasepak England. Jika aspek ini berjaya diperbaikinya, percayalah dalam tempoh dua atau tiga tahun lagi nama Adnan Januzaj akan muncul pemain paling digeruni dalam dunia bolasepak khasnya di Liga Perdana Inggeris. Kemahirannya di atas padang sering dibandingkan dengan Ronaldo, 'kesombongannya' mengingatkan saya kepada Cantona manakala hantaran-hantaran lintangnya mengimbas kembali memori sepanjang 10 tahun Beckham di Old Trafford. Jadi tidak hairanlah mengapa penyokong-penyokong United begitu teruja menanti aksi remaja ini setiap hujung minggu. Selepas sekian lama sejak Ronaldo melakukan debut untuk United 11 tahun lalu, pemain dengan bakat hebat seperti Januzaj akhirnya muncul sebagai pengganti untuk sekali lagi memberikan keterujaan yang sama kepada saya.

Apa yang menyebabkan kelibat Januzaj begitu dinantikan setiap minggu ialah kerana kemampuannya meningkatkan tahap permainan dari satu perlawanan ke satu perlawanan hingga menjadikan dia pemain United yang paling sukar diramal. United sendiri sebenarnya memiliki beberapa pemain yang mempunyai kualiti untuk menyarung jersi nombor 7, namun saya tidak pasti adakah Michael Carrick atau Wayne Rooney umpamanya sanggup menanggalkan jersi nombor 16 dan 10 kegemaran mereka untuk menjadi pewaris seterusnya jersi nombor 7? Saya rasa tidak.  Sebelas tahun lalu, Ronaldo pada mulanya memilih nombor 28 (nombor yang digunakannya ketika bersama Sporting Lisbon), tetapi Sir Alex sebaliknya mahukan dia mewarisi nombor 7 dari Beckham. Ketika ramai pihak menjangkakan pemain semuda Ronaldo bakal berdepan tekanan kerana nombor 7 yang terdapat di belakang jersinya, pemenang Balon d’Or sebanyak dua kali itu sebaliknya mempamerkan aksi mengagumkan dari perlawanan pertamanya (menentang Bolton Wanderers) hinggalah yang terakhir di pentas final Liga Juara-Juara 2009 menentang Barca. Saya percaya jika Moyes mengambil keputusan menyerahkan jersi nombor 7 kepada Januzaj nanti, pemain muda itu sudah bersedia memikul tanggungjawab besar yang diletakkan di atas bahunya. Valencia mengalah kerana merasakan nombor 7 terlalu besar buat dirinya hingga menjejaskan prestasinya di atas padang, tetapi jika anda mahu menjadi pemain 'besar' suatu hari nanti, anda juga perlu memiliki jiwa yang besar. Lagenda seperti Best, Robson, Cantona, Beckham dan Ronaldo bukan sahaja dianugerahkan dengan bakat bolasepak yang hebat tetapi turut memiliki jiwa yang besar. Saya percaya Januzaj juga memiliki segala kriteria yang diperlukan untuk diangkat sebagai lagenda kelab suatu hari nanti.  Apa yang perlu dilakukan Moyes ialah melindungi bakat hebat ini sebaik mungkin sebagaimana yang dilakukan Sir Alex terhadap Ronaldo dahulu. Siapakah pewaris jersi nombor 7 seterusnya? Calon paling hampir sudah tentu Januzaj tetapi anda mungkin punya pilihan sendiri. Glory Glory Manchester United!!! – A.J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan