20 Mac 2014

UNITED v OLYMPIACOS: FAKTA SELEPAS PERLAWANAN


Sebelum perlawanan saya katakan bahawa Manchester United perlukan keajaiban untuk memadam defisit dua gol milik Olympiacos jika mahu menjejakkan kaki ke peringkat suku akhir Liga Juara-Juara. Itulah yang berlaku awal pagi tadi apabila hatrik Robin Van Persie, tindakan menyelamat fantastik David de Gea, usaha tidak kenal penat Wayne Rooney, Antonio Valencia mengetepikan segala kesakitan selama 77 minit  aksinya di atas padang dan aksi ibarat pemain muda yang dipamerkan Ryan Giggs antara elemen menarik yang berjaya membantu United menyingkirkan juara Greece itu. Terus terang saya katakan meskipun menang selesa 3-0, ini bukanlah permainan terbaik United tetapi takdir dan keajaiban akhirnya memilih The Red Devils untuk membolehkan mereka terus bersaing di pentas tertinggi kelab-kelab Eropah itu. Okey United sudahpun mara ke suku akhir dan sementara kita nantikan kelab mana bakal ditemui The Red Devils nanti, saya ingin kongsikan bersama anda fakta-fakta menarik di sebalik pertemuan United/Olympiacos awal pagi tadi.

#1 Rekod Buruk Olympiacos Di Gelanggang Lawan

Secara keseluruhannya selepas perlawanan awal pagi tadi, Olympiacos sudah mengalami 19 kekalahan dari 21 perlawanan di England, Jerman dan Sepanyol sementara dua perlawanan lagi berakhir dengan keputusan seri. Kemenangan ini juga menyaksikan United mencatatkan rekod bersih 100% dalam kesemua enam perlawanan mereka ketika berdepan wakil Greece, menjaringkan 20 gol dan hanya dibolosi dengan 1 jaringan.

#2 Jumlah Jaringan Sepanjang Sejarah Liga Juara-Juara

Sebelum berlangsungnya perlawanan United/Olympiacos awal pagi tadi, sejumlah 1111 jaringan sudah dihasilkan sepanjang sejarah kejohanan Liga Juara-Juara. Gol pertama kejohanan ini dihasilkan Basile Boli ketika beliau membantu Olympique Marseille menewaskan AC Milan pada 1993.

#3 Korban Kedua The Red Devils

Kemenangan 3-0 ke atas Olympiacos awal pagi tadi merupakan kali kedua United menjaringkan lebih dari dua gol di pusingan kalah mati 16 pasukan. AC Milan menjadi korban pertama United selepas mereka menewaskan wakil Itali itu 4-0 pada 2010.

#4 Sumpahan Tanah Inggeris

Wakil Greece bukan sahaja memiliki rekod buruk setiap kali beraksi di England malah gawang mereka juga sering dibolosi minima dua gol dalam setiap perlawanan di sini. Dari jumlah rekod 12 perlawanan mereka di tanah Inggeris, gawang wakil Greece dibolosi lebih dari dua gol dalam 11 perlawanan.

#5 Satu Lagi Rekod Dari Ryan Giggs

Perlawanan awal pagi tadi merupakan penampilan ke-140 Ryan Giggs di pentas Liga Juara-Juara. Giggs kini hanya ketinggalan dua perlawanan sahaja untuk menyamai rekod penampilan terbanyak milik Raul Gonzalez. Pada usia 40 tahun 110 hari, Giggs juga muncul pemain tertua (bukan penjaga gol) yang bermain di peringkat kalah mati Liga Juara-Juara.

#6 Penalti Keenam Robin Van Persie

Gol pertama United dalam perlawanan ini menerusi penalti Robin Van Persie merupakan penalti keenam pemain itu di Liga Juara-Juara. Berikut adalah penjaring penalti terbanyak dalam sejarah kejohanan Liga Juara-Juara:

Luis Figo & Ruud Van Nistelrooy - 10
Lionel Messi - 8
Allesandro del Piero, Ronaldinho & RVP - 6

#7 Penalti Ke-25

Penalti Robin Van Persie merupakan yang ke-25 diperolehi United sepanjang penyertaan mereka di Liga Juara-Juara. Berikut adalah kelab paling banyak dihadiahkan sepakan penalti sepanjang sejarah kejohanan ini:

Barcelona - 36
Real Madrid - 35
Bayern Munich - 28
Arsenal - 26
Manchester Utd - 25
AC Milan - 17

#8 Assist Pertama

Umpanan yang berjaya disudahkan Robin Van Persie bagi gol kedua United merupakan assist pertama dilakukan Wayne Rooney untuk rakan gandingan serangannya itu di Liga Juara-Juara.

#9 Sepakan Percuma RVP

Gol ketiga United hasil sepakan percuma Robin Van Persie merupakan yang pertama dihasilkan United pada situasi tersebut dalam tempoh lima tahun. Pemain United terakhir yang berjaya menjaringkan gol menerusi sepakan percuma ialah Ryan Giggs. Beliau melakukannya ke gawang VfL Wolfsburg pada September 2009.

#10 Keempat dan Kelima

Kejayaan menghasilkan jaringan hatrik awal pagi tadi membolehkan Robin Van Persie muncul pemain Belanda keempat menghasilkannya di Liga Juara-Juara selepas Ruud Van Nistelrooy, Roy Maakay (2 kali) dan Marco Van Basten. Selain dari itu, kejayaan ini juga menyaksikan Van Persie muncul pemain kelima United yang menghasilkan hatrik di Liga Juara-Juara selepas Andy Cole (2 kali), Ruud Van Nistelrooy, Wayne Rooney dan Michael Owen.

#11 Yang Pertama

Kejayaan menjaringkan hatrik awal pagi tadi menyaksikan Robin Van Persie muncul pemain United pertama melakukannya di peringkat kalah mati Liga Juara-Juara.

#12 Kedua Selepas Barca

Kejayaan menewaskan Olympiacos menyaksikan United muncul pasukan kedua di Liga Juara-Juara yang berjaya lolos ke peringkat seterusnya selepas tewas 0-2 pada perlawanan pertama di gelanggang lawan. Barca muncul pasukan pertama melakukannya selepas menyingkirkan AC Milan musim lalu.

#13 Rekod Suku Akhir

Kejayaan melayakkan diri ke peringkat suku akhir menyaksikan United sudah 13 kali lolos ke peringkat tersebut, sekaligus berkongsi jumlah terbanyak bersama Bayern Munich.

#14 Sejarah Liga Juara-Juara

Buat pertama kalinya dalam sejarah kejohanan Liga Juara-Juara, kesemua kelab yang muncul juara kumpulan berjaya meloloskan diri ke peringkat suku akhir.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan