19 April 2014

DARI SONAGACHI KE OLD TRAFFORD


Manchester United boleh menjadikan filem Slumdog Millionaire, kisah yang cukup terkenal di layar perak suatu ketika dulu dan pernah memenangi empat anugerah Gloden Globe satu realiti di dunia nyata. Rajib Roy, yang berusia 16 tahun dari petempatan setinggan daerah Sonagachi di Kolkata, India bertuah kerana beliau antara 11 remaja yang terpilih menjalani ujian selama dua minggu di Old Trafford bermula hujung minggu ini. Bakat Rajib berjaya dikesan pencari bakat United ketika beliau menyertai salah satu kejohanan peringkat kebangsaan yang menghimpunkan pemain-pemain muda berbakat dari seluruh India. Paling menariknya ialah kebanyakkan remaja yang bakal menjalani ujian pemilihan ini adalah dari golongan berada serta fasih berbahasa Inggeris, manakala Rajib pula menghabiskan masa lapangnya dengan bermain bolasepak di lorong-lorong kotor sekitar petempatan setinggan terbesar di Asia itu. Sonagachi yang terletak di pinggir bandar dihuni hampir 12 ribu pekerja seks termasuklah ibunya, Rekha di mana mereka tinggal dalam apartmen kecil bersama seorang adik lelakinya. Pemain Chelsea, Oscar merupakan idola Rajib jadi tidak hairanlah jika poster pemain itu menghiasi dinding kediamannya. Kedua-dua individu ini memiliki latar belakang kehidupan ketika remaja yang hampir sama di mana Oscar juga pernah mengasahkan bakat bolasepaknya di lorong-lorong kejiranan miskin di Brazil. Ketika ramai rakan-rakan sebayanya terjebak dengan masalah dadah dan jenayah, bakat serta kebolehan semulajadinya dalam bolasepak berjaya menghindarkan Rajib dari masalah sosial itu.

Kehidupan Rajib sebenarnya mula berubah selepas ibunya menghantar beliau ke sekolah Rahul Vidya Niketan yang ditubuhkan oleh Durbar Mahila Samanwaya Committee (DMSC) khas untuk anak-anak pekerja seks. Pengasas sekolah berkenaan, Dr Samarjit Jana menubuhkan pasukan bolasepak di sekolah tersebut empat tahun lalu kerana pada pandangan beliau sukan adalah cara paling berkesan untuk menghubungkan anak-anak ini dengan masyarakat luar. Terima kasih kepada Dr Samarjit kerana bermula dari inisiatif beliaulah remaja berbakat seperti Rajib berpeluang mempamerkan kebolehannya di mana pada awal tahun ini, Rajib berjaya membantu West Bengal memenangi kejohanan peringkat umur di Nagpur. Bulan lalu pula Rajib bersama 30 lagi bakat dari DMSC terpilih untuk bermain dalam kejohanan sekolah-sekolah seluruh India di Goa dan dari kejohanan inilah kelibatnya berjaya mencuri perhatian pencari bakat United. Menerusi kejohanan sekolah-sekolah di Goa, Rajib berjaya memikat perhatian pencari bakat United namun beliau sebenarnya hampir sahaja gagal menyertai rakan-rakannya dan terlepas kejohanan ini kerana tiba lewat. “Bulan lepas saya terpilih bersama-sama dengan 30 yang lain (dari DMSC) untuk kejohanan di Goa. Saya tiba lewat kerana terpaksa menggunakan keretapi berbanding rakan-rakan lain yang menggunakan penerbangan”, kata Rajib. Remaja ini turut mengakui bahawa dia sering membelanjakan sedikit wang yang diberikan ibunya untuk makan tengahari bagi menonton perlawanan-perlawanan bolasepak di sekitar bandar.

Menurut Dr Samarjit, impian Rajib ialah menjadi pemain bolasepak yang berjaya suatu hari nanti dan bermain di Liga Perdana manakala pasukan kegemarannya ialah Manchester United. Di Old Trafford, bakat dan kebolehan Rajib bukan sahaja akan diuji tetapi beliau juga diberikan pakej lawatan ke Theatre of Dreams yang biasanya bernilai £20 iaitu bersamaan dengan pendapatan bulanan keluarganya. Jika berjaya dalam ujian pemilihan tersebut, nasib Rajib bakal berubah secara drastik dan jalan hidup remaja ini pula hampir sama dengan watak Jamal Malik dalam filem Slumdog Millionaire yang meraih empat anugerah Golden Globe itu. Jika di sini program “Mencari Ramli” sudah masuk musim ketiga, di Old Trafford pula Rajib Roy akan mempamerkan bakat dan kebolehannya untuk cuba merebut peluang yang mungkin hanya datang sekali dalam hidupnya iaitu diterima menjadi salah seorang pelajar di Akademi Bolasepak Manchester United. Sama ada Rajib berjaya atau tidak itu soal kedua tetapi saya tertarik melihat bakat seperti beliau lahir di bumi India yang lebih terkenal dengan sukan hoki dan kriketnya. Hoki India sudah melahirkan Dhanraj Pillay sebagai lagenda mereka manakala Sachin Tendulkar pula untuk sukan kriket. Adakah selepas ini giliran bolasepak pula melahirkan lagenda India menerusi remaja bernama Rajib Roy yang mula mengasah bakatnya di celah-celah lorong sempit petempatan setinggan Sonagachi? Benarlah kata pepatah bahawa permata berharga kadangkala tertanam jauh didalam lumpur yang kotor. Glory Glory Manchester United!!! – A.J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan