25 April 2014

KEMBALIKAN WAJAH SEBENAR UNITED GIGGSY!!!

Tiada siapa boleh menafikan bahawa musim ini merupakan musim paling mengecewakan buat Manchester United. Di bawah kendalian David Moyes, United tidak akan beraksi di Liga Juara-Juara musim hadapan, berdepan prospek untuk menamatkan saingan liga di kedudukan terendah sejak 1989 dan yang paling pedih kita mungkin menyaksikan Liverpool menamatkan kemarau 24 tahun kejuaraan liga mereka. Di bawah kendalian Sir Alex, United berjaya memadamkan dominasi Liverpool selama lebih dari dua dekad, tetapi musim ini kelab dari Merseyside (Liverpool dan Everton) membuktikan bahawa tanpa Sir Alex, The Red Devils tidak lagi perlu digeruni apabila masing-masing mencatatkan kemenangan berganda ke atas aanak-anak buah Moyes dalam saingan liga. Segala kegagalan dan catatan buruk yang berlaku musim ini ada harga yang perlu dibayar dan sepertimana lazimnya seorang pengurus/jurulatih perlu bertanggungjawab atas kegagalan pemain-pemainnya memberikan keputusan positif di atas padang. Akibatnya seperti yang anda tahu, Moyes terpaksa membayar harga yang mahal dari 'kejatuhan' United musim ini apabila ditunjukkan pintu keluar walaupun pada awalnya beliau sendiri begitu yakin akan terus diberikan kepercayaan menerajui kelab sehingga musim hadapan. Moyes sudah pun pergi dan sementara pihak pengurusan mencari calon berkelayakan bagi mengisi kekosongan yang ditinggalkan Moyes, Ryan Giggs akan memikul tugas selaku pengendali sementara pada baki empat perlawanan liga selepas ini.

Jodoh Moyes bersama United sudahpun berakhir, hidup perlu diteruskan manakala pengganti beliau perlu segera dicari. Mungkin kerana dipengaruhi sentimen, ada di kalangan penyokong-penyokong United mahukan agar jawatan pengurus United diberikan kepada Giggs secara tetap. Saya bukan mahu memperkecilkan kredibiliti Giggs atau mengatakan bahawa beliau tidak layak mengendalikan pasukan musim hadapan tetapi melantik seorang yang masih belum membuktikan apa-apa dalam bidang kejurulatihan adalah satu langkah yang cukup berisiko. Maka atas sebab itulah United harus segera mencari pengganti yang benar-benar layak kerana seboleh mungkin kita tidak mahu lagi melihat episod suram musim ini berulang sekali lagi musim hadapan. Sebagai pemain Giggs memang mengagumkan serta penuh karisma dan jika ditanya secara peribadi, saya juga mahukan agar beliau dilantik secara permanent sebagai pengurus United. Mungkin disebabkan sentimen terhadap Giggs yang merupakan lagenda dan pemain paling berjaya dalam sejarah kelab, kita berharap agar beliau dilantik selaku pengurus United seterusnya, tetapi dalam masa yang sama kita juga perlu ingat bahawa beliau masih terlalu 'hijau' dalam bidang kejurulatihan dan hanya akan berdepan perlawanan pertamanya sebagai pengurus secara rasmi Ahad ini.

Tiada kepastian sama ada Giggs akan terus bermain musim hadapan tetapi jika beliau mahu menggantung boot dan menceburkan diri dalam bidang kejurulatihan adalah lebih wajar beliau bermula dari bawah terlebih dahulu dengan menjadikan Pep Guardiola sebagai contoh terbaik. Kurang setahun selepas memperolehi lesen kejurulatihan Kelas A dari UEFA, pemecatan Moyes memberikan peluang terhidang buat Giggs membuktikan keupayaan beliau sebagai pengurus selepas melalui tempoh 24 tahun yang penuh gemilang sebagai pemain. Giggs ada empat perlawanan untuk membuktikan kepada penyokong-penyokong United bahawa sentuhannya sebagai pengurus sehebat aksinya ketika di atas padang. Kita terpaksa mengakui bahawa United kini sedang dilanda krisis manakala pemain-pemain pula seolah-olah seperti sudah hilang kepercayaan diri. Komen dari Jamie Redknapp yang mengatakan bahawa pemain-pemain seolah-olah tidak gembira bermain di bawah kendalian Moyes sudah cukup untuk menggambarkan apa yang sebenarnya berlaku dalam kem United ketika ini. Dengan hanya baki empat perlawanan yang tinggal, tiada apa yang mampu dilakukan Giggs untuk menyelamatkan United, tetapi kehadiran beliau saya harap sekurang-kurangnya mampu mengembalikan semula semangat yang kelihatan semakin hilang dalam diri pemain-pemain. Sebahagian besar pemain-pemain United sudah berjuang bersama-sama Giggs sejak sekian lama di atas padang dan sudah tentulah kedua-dua belah pihak faham benar dengan kehendak dan keperluan masing-masing.

Sebagai seorang pemain yang penuh dengan pengalaman dan biasa berdepan tekanan di atas padang, saya yakin Giggs mampu melaksanakan tanggungjawab yang diberikan kepada beliau untuk mengemudi United pada baki empat perlawanan selepas ini. Giggs sudah membuktikan kepimpinannya di atas padang selama 24 tahun mengerah keringat menyarung jersi United dan kini kualiti kepimpinan beliau di tagih pula di luar padang. Saya mengiktiraf Giggs sebagai seorang profesional tulen baik ketika berada di atas padang mahupun ketika di luar padang. Ketika spekulasi hubungan beliau dengan Moyes yang dikatakan bergolak hangat dimainkan media, Giggs sebaliknya mengambil sikap meredakan keadaan dan cuba menjaga keharmonian dalam pasukan. Bukan rahsia lagi bahawa tindakan Moyes yang jarang menurunkan Giggs menyebabkan beliau agak kecewa tetapi selaku pemain yang penuh pengalaman, Giggs bijak menyembunyikan kemelut hubungannya dengan pengurus ketika itu. “Hubungan kami bagus. Tiada sebarang masalah dengan pengurus. Saya tahu banyak yang diperkatakan media tetapi saya tidak tahu dari sumber mana mereka memperolehinya. Sebagai pemain sudah tentu saya ingin bermain sekerap mungkin tetapi saya tahu saya tidak akan diturunkan setiap perlawanan. Kali terakhir saya bermain ialah enam atau tujuh minggu lalu. Seperti yang anda lihat ketika bertemu Olympiakos, saya sentiasa bersedia diturunkan dan itulah yang perlu anda lakukan sebagai pemain bukan mengeluh jika tidak diturunkan”, komen Giggs awal bulan ini ketika beliau ditanya tentang hubungannya dengan Moyes.

Norwich City akan memberikan ujian pertama kepada Giggs sebagai pengurus, tetapi lebih daripada itu saya ingin melihat bagaimana reaksi pemain-pemain di atas padang selepas Moyes di pecat dan adakah kehadiran Giggs mampu menyuntik kembali motivasi dalam diri barisan The Red Devils. Redknapp mengatakan bahawa pemain-pemain United seolah-olah tidak gembira bermain di bawah kendalian Moyes tetapi adakah kehadiran Giggs di bangku pengurus akan membuatkan pemain-pemain kembali gembira dan menikmati sepenuhnya permainan mereka di bawah arahan beliau? Faktor-faktor inilah yang menyebabkan saya agak teruja menanti aksi menentang Norwich City Ahad ini walaupun pada hakikatnya baki empat perlawanan yang tinggal hanyalah pelengkap jadual liga United bagi musim ini. Jika dilihat kedudukan The Canaries dalam carta liga, anda mungkin beranggapan bahawa United tidak akan berdepan masalah besar untuk meraih tiga mata penuh. Bagaimanapun, saya pula beranggapan sebaliknya kerana Norwich yang kini hanya dipisahkan dua mata dari zon penyingkiran dan sedang berjuang untuk terus kekal di Liga Perdana adalah pasukan yang berbahaya. Mana-mana pasukan yang berada dalam situasi terdesak seperti Norwich adalah pasukan yang berbahaya dan cabaran yang bakal mereka berikan tidak boleh dipandang ringan. Aksi di Old Trafford Ahad ini merupakan perlawanan ke 49 dalam sejarah pertemuan kedua-dua pasukan dan saya jangkakan akan menjadi perlawanan yang sukar buat United. Dari sudut lain kehadiran anak-anak buah Neil Adams tepat pada masanya untuk menguji sejauh mana kredibiliti Giggs selaku pengendali dalam mengatur plan permainan pasukannya dan dalam masa yang sama beliau sudah tentu tidak mahu penampilan pertamanya sebagai pengurus dirosakkan The Canaries.

Perlantikan Giggs (walaupun hanya sementara) akan memberikan semangat baru dalam kem United kerana seperti yang kita tahu beliau adalah antara individu yang memang cukup dihormati di Old Trafford. Dengan segala pengalaman yang ada pada dirinya sebagai pemain dan sejarah panjang beliau bersama kelab sejak usia remaja, saya yakin Giggs akan muncul jurulatih/pengurus yang berjaya suatu hari nanti. Jangan lupakan juga bahawa beliau pernah dilatih oleh seorang pengurus hebat (Sir Alex Ferguson) hingga muncul antara pemain disegani dan nama besar dalam dunia bolasepak. Walaupun saya katakan bahawa United perlu mencari seorang individu berpengalaman sebagai pengganti Moyes tetapi saya tidak akan sekali-kali mengetepikan peluang Giggs. Siapa tahu dengan hanya empat perlawanan, Giggs mampu mencuri perhatian pihak pengurusan United untuk melantik beliau secara tetap. “Kita akan kembali bermain seperti Manchester United”, itulah kata-kata Giggs semasa mengendalikan sesi latihan pertamanya sebagai pengurus United dan saya juga tidak sabar untuk menyaksikan kembali wajah sebenar United di bawah kendalian lagenda ini. Apa lagi yang saya boleh katakan tentang insan yang bernama Ryan Joseph Giggs selain beliau adalah individu luar biasa dan pemain bolasepak yang hebat. Saya bertuah kerana dapat menyaksikan lelaki ini memperagakan bakatnya di tengah padang selama lebih dua dekad dan kini menerajui United di bangku pengurus pula. Perginya Moyes meninggalkan kelab saya harap akan menghadirkan harapan baru di Old Trafford dan semoga ada udara segar yang berhembus di penghujung musim yang penuh suram ini.  “In Giggs we trust”. Glory Glory Manchester United!!! – A.J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan