27 April 2014

LULUS UJIAN SULUNG

Gembira, puas hati dan terhibur, hanya itulah yang dapat saya rangkumkan selepas menyaksikan aksi selama 90 minit Manchester United awal pagi tadi. Tidak banyak yang mampu dilakukan Norwich City sepanjang aksi di Old Trafford ketika United yang turun buat pertama kali di bawah kendalian lagenda hidup mereka, Ryan Giggs selaku pengurus menguasai sepenuhnya permainan. Walaupun di separuh masa pertama United kelihatan bergelut untuk cuba memecah kekebalan benteng pertahanan Norwich tetapi gol jaringan Wayne Rooney menerusi sepakan penalti meredakan segala tekanan. Babak kedua segalanya menjadi lebih mudah buat United apabila sedikit demi sedikit kekebalan barisan The Canaries berjaya diruntuhkan dan akhirnya tiga gol lagi berjaya dihasilkan. Hanya sedikit kegopohan menyempurnakan beberapa peluang terbaik menghalang United dari meraih kemenangan lebih besar dalam perlawanan ini. Jika tidak sudah tentu ia akan menjadi malam yang lebih gemilang pada penampilan pertama Giggs selaku pengurus. Empat gol yang dihasilkan, dua sumbangan Wayne Rooney dan dua lagi dari Juan Mata saya anggap permulaan sempurna pada penampilan pertama Giggs selaku pengurus dan lebih manis ia berlaku di Theatre of Dreams. Berbanding aksi United dalam tempoh beberapa minggu kebelakangan ini, saya lihat ada koordinasi dari bahagian bawah, tengah dan hadapan ketika mereka menyusun gerakan, bola pula digerakkan ke seluruh penjuru padang tanpa terlalu bergantung kepada hantaran-hantaran silang dari bahagian sayap ketika menyerang dan paling penting Giggs mengotakan janjinya untuk mengembalikan semula permainan sebenar United berteraskan falsafah bolasepaknya sendiri.

Ini bukanlah permainan terbaik United terutamanya di babak pertama, tetapi sekurang-kurangnya corak permainan menyerang seperti ini yang sudah agak lama hilang kembali dapat kita saksikan. Terima kasih atas sentuhan Giggs dan tiga lagi graduan dari Class of 92 (Nicky Butt, Paul Scholes dan Phil Neville) yang turut membantu beliau merencana strategi dan taktikal permainan United. Keputusan Giggs meletakkan Juan Mata di bangku simpanan, menggandingkan kembali pasangan Nemanja Vidic dan Rio Ferdinand di benteng pertahanan serta dua graduan dari akademi United iaitu Danny Welbeck dan Tom Cleverley dalam kesebelasan utamanya saya percaya satu keputusan yang pastinya agak mengejutkan kita. Sumbangan Cleverley di bahagian tengah kurang berkesan tetapi saya tertarik melihat bagaimana Shinji Kagawa dan Welbeck bertukar-tukar posisi di sebelah kiri ketika United melancarkan serangan dan penglibatan mereka dengan gol-gol yang dihasilkan United. Welbeck bukanlah pemain yang popular di mata penyokong-penyokong United musim ini tetapi kredit perlu diberikan kepada beliau atas usaha yang dilakukannya selama 60 minit aksinya di atas padang. Giggs mengakui bahawa beliau bingung memilih kesebelasan terbaiknya sebelum berdepan Norwich kerana sebagai individu yang pernah beraksi di atas padang bersama-sama pemain-pemain United yang lain, situasi itu saya anggap adalah perkara normal buat beliau. “Saya tidak tidur sama sekali malam tadi kerana memikirkan susunan pemain. Keputusan tidak menyenaraikan beberapa pemain dan meletakkan Juan Mata di bangku simpanan adalah satu keputusan yang sukar. Cukup berat rasanya kerana saya hanyalah pengurus sementara namun pada masa yang sama saya juga adalah rakan mereka. Saya sebenarnya boleh menurunkan dua pasukan United sekaligus kerana respon yang diberikan pemain-pemain minggu ini sungguh luarbiasa”, kata Giggs selepas tamat perlawanan pagi tadi.

Kesebelasan utama yang dipilih Giggs sedikit 'membingungkan' kita terutamanya apabila menyaksikan Mata yang sebelumnya menjadi pilihan utama Moyes di bahagian tengah sekadar berada di bangku simpanan manakala tidak ramai menjangkakan bahawa Cleverley akan bermula sebagai pilihan kali ini. Bagaimanapun segala 'kebingungan' itu reda apabila keputusan di akhir perlawanan memihak United, malah empat gol yang dihasilkan jentera The Red Devils sedikit mengejutkan saya jika diambilkira Giggs hanya memiliki tempoh kurang seminggu menyediakan pasukannya bagi menghadapi perlawanan kompetitif seperti ini. Masih terlalu awal untuk memberikan pujian melangit buat Giggs kerana ini hanyalah perlawanan pertama beliau di bangku pengurus tetapi selain dari itu saya sebenarnya cukup tertarik melihat reaksi pemain-pemain di tengah padang. Seperti yang saya sebut pada artikel sebelum ini, kehadiran Giggs akan mencetuskan kembali semangat baru di kem United dan pemain-pemain sudahpun menterjemahkannya di tengah padang awal pagi tadi. Bukan sahaja ada perubahan kepada reaksi pemain-pemain di tengah padang, tetapi penyokong-penyokong yang dahulunya perpecah (kerana ada yang menyokong dan anti Moyes) kini kembali bersatu. Ketika Giggs melangkah keluar menuju terowong pemain, penyokong-penyokong yang dahulu terbahagi kepada dua kelompok kini bersatu suara menyanyikan irama “Ryan Giggs' red and white army”, suasana yang sebenarnya sudah hilang sejak beberapa bulan kebelakangan ini. Menyaksikan empat dari enam graduan Class of 92 duduk sebaris bersama-sama kakitangan dan pemain-pemain simpanan United juga adalah momen yang cukup indah.

Kehadiran mereka berempat (anggota Class of 92) tidak akan mengubah nasib United dalam saingan liga musim ini tetapi perlawanan menentang Norwich sekurang-kurangnya membuktikan kepada kita bahawa United sebenarnya tidak pernah kehabisan kualiti untuk memberikan saingan kepada pencabar-pencabar yang lain. Apa yang perlu hanyalah menyerahkan kelompok pemain yang ada ini kepada tangan yang betul serta mereka-mereka yang sayang dan faham benar dengan sejarah serta tradisi gemilang kelab. Giggs membuktikan kata-katanya bahawa beliau akan mengembalikan semula falsafah permainan United yang hilang ketika Moyes mengendalikan kelab dan persembahan pemain sepanjang 90 minit ketika menentang Norwich adalah buktinya. Moyes dan Giggs adalah dua individu berbeza dan sudah tentu juga masing-masing memiliki falsafah bolasepak mereka sendiri. Masih terlalu awal untuk menilai Giggs kerana ini hanyalah tugasan pertamanya dan masih ada baki tiga perlawanan lagi yang perlu diharungi United sebelum musim 2013/14 berakhir. Empat perlawanan bukanlah ukuran sebenar untuk Giggs dinilai tetapi apa yang penting ialah beliau sudah pun memenuhi janjinya untuk mengembalikan semula watak sebenar United. Saya tetap berpuashati andainya United sekadar menang 1-0 pagi tadi kerana dengan baki perlawanan yang tinggal, saya hanya mahu berhibur menyaksikan barisan The Red Devils bermain mengikut gaya sebenar United, berusaha tanpa mengenal penat, melakukan tackle dan menjaringkan gol. Selepas tamat 90 minit permainan, saya tersenyum bukan kerana empat gol yang dijaringkan United tetapi saya gembira kerana Giggs sudahpun mengotakan janjinya untuk menjelmakan kembali gaya permainan The Red Devils yang sebenarnya. Glory Glory Manchester United!!! – A.J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan