27 Oktober 2014

FELLA YANG PERNAH MENAKUTKAN, KINI KEMBALI MENAKUTKAN

Minggu lalu beliau datang dari bangku simpanan di separuh masa kedua dan selepas tiga minit beraksi, beliau menjaringkan gol penyamaan di The Hawthorns. Awal pagi tadi ketika berdepan Chelsea, Marouane Fellaini tidak menjaringkan gol tetapi beliau terlibat dengan gol penyamaan United yang dijaringkan Robin Van Persie. Tiada apa yang saya boleh katakan tentang sumbangan keseluruhan Fella awal pagi tadi selain inilah prestasi terbaik yang beliau pamerkan sejak menyertai United musim panas tahun lalu. Inilah `Fella sebenar' yang ingin saya saksikan, pemain yang dahulunya sering membuatkan saya bimbang setiap kali United berdepan Everton.

Minggu lalu ketika berdepan West Bromwich, biarpun beliau hanya bermain selama 45 minit, Fella antara pemain United paling menonjol selain Daley Blind. Prestasinya di The Hawthorns agak mengejutkan saya tambahan pula apabila mengingatkan bahawa Fella antara pemain yang digembar-gemburkan bakal ditunjukkan pintu keluar sebaik Louis Van Gaal memulakan tugasnya secara rasmi Julai lalu. Ogos tahun lalu, berita kejayaan kelab menandatangani beliau disambut penuh teruja oleh penyokong-penyokong United, tetapi kehadiran Fella bagaimanapun gagal mencetuskan impak kepada pasukan hinggakan beliau dianggap pembelian yang gagal.

Selepas bertahun-tahun dianggap antara pemain tengah paling menyerlah di Liga Perdana sejak beliau menyertai Everton dari Standard Leige, Fella sebaliknya tiba-tiba tenggelam sepanjang musim lalu di bawah asuhan David Moyes. Agak pelik juga bila memikirkan bahawa sebelum ini mereka (Fella dan Moyes) pernah bekerjasama selama bertahun-tahun ketika di Everton, malah tidak keterlaluan juga jika saya katakan Fella dan Moyes sudah begitu sebati dan faham dengan kehendak masing-masing. Entah di mana silapnya, Moyes gagal memaksimakan kualiti Fella di Old Trafford sebagaimana beliau pernah menjadikan pemain ini tonggak penting di Goodison Park.

Rembatan ke penjuru kiri gawang West Bromwich hingga terhasilnya gol sulung beliau untuk kelab seolah-olah menandakan bahawa Fella sudah sedia bersaing mendapatkan tempatnya di bahagian tengah United, manakala prestasinya awal pagi tadi pula membuktikan bahawa beliau memang layak berada dalam kesebelasan utama Van Gaal. Tugas beliau pagi tadi ialah mengunci pergerakan Cecs Fabregas, dan sepanjang permainan Fella sentiasa mengekori rapat kelibat pemain itu hingga menyebabkan Fabregas gagal berfungsi sepertimana biasa. Fabregas antara pemain paling berpengaruh dalam skuad Jose Mourinho, jadi tidak hairanlah mengapa Van Gaal memberikan perhatian khusus terhadap pemain itu. Strategi Van Gaal berkesan, hingga menyebabkan Fabregas tenggelam sepanjang permainan.

Fella memang tidak sepantas dan sekreatif Angel di Maria, tetapi kehadiran pemain seperti beliau memberikan United kelebihan di bahagian tengah menerusi kekuatan fizikalnya. Beliau sentiasa sahaja muncul pemenang dalam situasi perebutan bola 50/50, pada bila-bila masa mampu merampas bola dari penguasaan lawan menerusi tackle bersihnya selain memiliki kekuatan di udara. Ketika United kekurangan pemain yang mampu memberikan saingan kepada John Terry dan Nemanja Matic dalam situasi perebutan bola di udara, Fella hadir memberikan cabaran  menerusi kelebihan susuk fizikalnya. Lihat bagaimana terhasilnya gol penyamaan United pagi tadi, kerana situasi seperti itu sebenarnya adalah `makanan' beliau.

Ketika ramai menjangkakan bahawa Van Gaal akan menurunkan Ander Herrera di bahagian tengah, keputusan beliau menyenaraikan Fella dalam kesebelasan utama United saya anggap satu kejutan. Akhirnya kesempatan berharga itu digunakan sepenuhnya oleh Fella untuk membuktikan kepada penyokong-penyokong United bahawa beliau masih lagi boleh diharapkan. Melihat kepada bagaimana berkesannya peranan beliau di bahagian tengah terutamanya dalam mematikan pergerakan Fabregas, saya yakin tugas yang sama akan dipikul Fella ketika berdepan derby Manchester minggu hadapan. Tentu menarik untuk melihat pertembungan antara beliau dengan Yaya Toure nanti...Glory Glory Manchester United!!! - A.J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan