29 Oktober 2014

JANUZAJ...SEMOGA APA YANG BERLAKU KEPADA POGBA TIDAK BERULANG

Musim lalu, kelibat beliau mencuri tumpuan di sebalik prestasi merudum yang dipamerkan United. Kelicikan beliau membelah pertahanan lawan dari sebelah tepi dan kepantasan lariannya dengan kawalan bola menarik mengingatkan kita kepada Ryan Giggs ketika detik awal karier lagenda itu bersama The Red Devils.  Walaupun David Moyes gagal meneruskan rekod cemerlang United selepas beliau mengambil alih tugas dari Sir Alex, beliau sekurang-kurangnya berjaya mengetengahkan pemain berbakat besar seperti Januzaj di pentas tertinggi seperti Liga Perdana.

Musim ini, Januzaj kurang diberikan peluang tampil dalam kesebelasan utama sepertimana musim lalu tetapi kelibatnya sepanjang 90 minit ketika berdepan Chelsea saya anggap satu petanda bagus dan bukti bahawa Louis Van Gaal tidak pernah meminggirkan beliau.  Januzaj antara bakat muda istimewa dalam dunia bolasepak hari ini dan saya berharap di bawah kendalian Van Gaal, Januzaj akan menjadi pemain yang lebih bagus. Apa yang perlu dilakukan Januzaj sekarang ialah bersabar menanti peluang dan bersedia dipanggil pada bila-bila masa jika khidmatnya diperlukan Van Gaal.

Berita bahawa Ajax Amsterdam berminat membawa Januzaj beraksi di Amsterdam Arena sebagai pemain pinjaman satu perkhabaran yang bagus. Jika Van Gaal mahu meletakkan Januzaj dalam status pemain pinjaman, Ajax adalah kelab terbaik untuk pemain ini dihantar bagi menggilap bakatnya kerana reputasi mereka dalam melahirkan pemain-pemain berbakat. Dari dulu hingga sekarang, Ajax tidak pernah ketandusan dan hilang idea dalam melahirkan pemain-pemain muda berbakat yang akhirnya muncul bintang dunia bersama kelab-kelab besar di sekitar Eropah.

Saya yakin sebagai warga Belanda, Van Gaal juga tentu tahu benar dengan kemampuan bekas kelab yang pernah beliau kendalikan itu. Tempat Januzaj bagi saya sebenarnya bukanlah bersama skuad remaja United kerana beliau jelas selangkah di hadapan berbanding rakan-rakan seangkatannya. Lihat bagaimana mudahnya beliau merobek pertahanan skuad U21 Sunderland hingga berjaya menghasilkan hatrik September lalu. Walaupun Januzaj menegaskan bahawa beliau gembira berada di Old Trafford dan mahu terus kekal bersama kelab, saya tetap bimbang dengan situasi terkini dan masa depan pemain itu.

Amat penting untuk kelab mengekalkan bakat muda seperti Januzaj kerana sebolehnya saya tidak mahu melihat apa yang berlaku kepada Paul Pogba berulang sekali lagi. Pogba meninggalkan kelab kerana berasakan beliau tidak diberikan peluang tampil bersama skuad senior dan bersama Juventus, beliau mendapat apa yang beliau mahukan. Begitu juga halnya dengan Gerard Pique yang gagal memecah dominasi Rio Ferdinand dan Nemanja Vidic di benteng pertahanan tetapi akhirnya cemerlang bersama Barcelona selepas beliau meninggalkan Old Trafford.


Akhirnya kini terpulang kepada Januzaj untuk menentukan hala tuju karier beliau manakala Van Gaal pula saya yakin cukup tahu bagaimana mahu menjadikan bakat sebagus Januzaj bintang besar dunia suatu hari nanti. Reputasi Van Gaal dalam menggilap bakat-bakat muda memang tidak perlu dipertikaikan manakala kemampuan kelab dalam menjadikan pemain seperti Januzaj `Ryan Giggs Seterusnya' tidak pernah saya ragui. Van Gaal merupakan guru yang bagus untuk pemain muda seperti Januzaj dan Old Trafford pula adalah tempat paling ideal untuk pemain ini mencipta nama. Glory Glory Manchester United!!! - A.J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan