01 Oktober 2015

API SENGKETA YANG KIAN MALAP

Bercakap tentang pertembungan Manchester United dan Arsenal tidak akan lengkap sekiranya anda tidak menyebut perseteruan epik antara Roy Keane dan Patrick Vieira dalam topik perbualan anda. Sebaik berakhirnya era penguasaan Liverpool sebagai kuasa dominan di England, United dan Arsenal muncul memberikan warna kepada bolasepak Inggeris menerusi perseteruan hebat mereka bermula di penghujung era 90’an hinggalah awal dekad millennium.

Sebelum Chelsea datang `kacau daun’ menerusi pelaburan besar yang dilakukan Roman Abramovich pada 2003, saban musim pertembungan United dan Arsenal merupakan acara blockbuster yang dinantikan penuh teruja oleh penyokong kedua-dua kelab. Tidak keterlaluan juga jika saya katakan pertembungan United/Arsenal ketika itu akan hilang serinya tanpa kelibat Keano dan Vieira di atas padang, dua individu yang memainkan pengaruh besar sepanjang karier mereka di Old Trafford dan Highbury.

Walaupun di awal era 90’an, Leeds United, Blackburn Rovers dan kemudiannya Newcastle United silih berganti memberikan cabaran kepada United dalam perebutan kejuaraan liga, Arsenal akhirnya muncul kelab yang memberikan makna sebenar `permusuhan abadi’ kepada barisan Sir Alex Ferguson. Semuanya bermula selepas kehadiran Arsene Wenger dari Nagoya Grampus Eight pada 1996 yang mengubah keseluruhan lanskap di Highbury.

Prestasi Arsenal sedikit demi sedikit mula meledak di bawah kendalian Wenger namun The Gunners perlu berdepan United yang sedang mengharungi tempoh cemerlang mereka dalam saingan domestik. Meskipun dekad-dekad sebelum itu sudah ada beberapa insiden yang membabitkan perseteruan United dan Arsenal, namun tidaklah sehebat ketika era di mana Keano dan Viera mengetuai sepuluh lagi rakan mereka di atas padang.

Daripada percakaran antara Keano dan Vieira hinggalah kepada insiden pizza gate, kesemuanya masih meninggalkan bekas mendalam yang diingati hingga kini setiap kali United dan Arsenal bertemu. Menjelang pertembungan antara kedua-dua pasukan Ahad ini, apa kata kita imbas kembali insiden-insiden paling terkenal yang membabitkan United dan Arsenal sepanjang era kemuncak perseteruan mereka.

Kening Berdarah Beckham

Permusuhan antara Roy Keane dan Ptrick Vieira sebenarnya turut membuatkan api perseteruan antara United dan Arsenal semakin marak. Entah buat keberapa kalinya Keano dan Vieira sekali lagi bertembung di atas padang apabila kedua-dua kelab bertemu di pusingan keempat Piala FA pada 15 Februari 2003. `Panasnya’ perlawanan ini mula dirasakan apabila seawal minit ketujuh permainan lagi, pemain kedua-dua pasukan sudah terlibat dengan pertelingkahan di atas padang.

Suasana `panas’ di atas padang turut terbawa-bawa hingga ke bilik persalinan dan ketika inilah tercetusnya insiden `boot melayang’ yang menyebabkan kening David Beckham berdarah. Kemarahan yang meluap-luap menyaksikan barisan hadapannya gagal menyudahkan banyak peluang terhidang dihamburkan Sir Alex terhadap pemain-pemainnya di bilik persalinan. Si `Hairdryer Treatment’ ini tanpa sengaja melepaskan rembatan padu pada boot pemain yang kemudiannya melayang mengenai Beckham.

Keesokan harinya imej Beckham dengan kening bertampal mendapat liputan utama akhbar berbanding kekalahan 0-2 United kepada seteru domestik mereka itu. Insiden ini juga rupa-rupanya petanda bahawa karier Beckham sebagai `budak emas’ di Old Trafford bakal menuju penamatnya. Diakhir musim Arsenal muncul juara Piala FA selepas mereka menewaskan Southampton di final manakala Beckham pula menamatkan kariernya bersama United dengan menyertai Real Madrid.

Battle of Old Trafford

Satu lagi perlawanan `panas’ membabitkan United dan Arsenal berlaku pada 21 September 2003. Sejak dari awal hinggalah ketiupan wisel terakhir, aksi selama 90 minit di Old Trafford ini berlangsung dengan cukup tegang. Malanglah buat Steve Bennet yang ditugaskan mengadili perlawanan itu kerana beliau terpaksa bekerja keras mengawal permainan agar berjalan lancar sejak dari minit pertama lagi.

Bintang yang menjadi sorotan dalam perlawanan ini siapa lagi jika bukan Ruud Van Nistelrooy dan Martin Keown. `Drama’ sebenarnya bermula diminit ke-80, apabila berlakunya insiden antara Patrick Vieira dan Van Nistelrooy yang hampir mencetuskan pergaduhan  hingga mengundang layangkan kad kuning kedua buat kapten Arsenal itu. Sepuluh minit kemudian kekasaran yang dilakukan Keown ke atas Diego Forlan pula menyebabkan Bennet menghadiahkan sepakan penalti kepada United.

Disinilah kemuncaknya `drama’ perlawanan ini terjadi. Ketika United sudah berkira-kira meraih tiga mata penuh jika Van Nistelrooy berjaya menyempurnakan sepakan penalti tersebut, apa yang berlaku adalah sebaliknya. Sepakan penalti yang diambil Van Nistelrooy mengenai palang gol dan sebaik Bennet meniup wisel penamat, Keown dan beberapa pemain Arsenal mengerumuni penyerang Belanda itu dan mula melakukan provokasi berlebihan.

Akibatnya berlaku sekali lagi kekecohan di atas padang hingga menyebabkan FA kemudiannya mengenakan hukuman denda sebanyak £175 ribu (yang tertinggi dalam sejarah hukuman FA) kepada semua pemain yang terlibat. Sepanjang 90 minit perlawanan, Bennet terpaksa melayangkan lapan kad kuning dan satu kad merah hasil dari 31 kekasaran yang dilakukan oleh pemain kedua-dua pasukan. Di akhir musim, Arsenal menjulang kejuaraan Liga Perdana sebagai skuad The Invincibles dengan rekod tanpa kalah sepanjang musim.

Battle of the Buffet

Ada yang menamakan insiden ini sebagai Battle of the Buffet dan ada juga yang menamakan ia sebagai Pizzagate. Berikan apa sahaja nama yang anda fikirkan sesuai tetapi satu perkara yang tidak akan berubah sampai bila-bila ialah betapa insiden yang berlaku pada 24 Oktober 2004 itu merupakan momen paling terkenal membabitkan perseteruan antara dua kelab bolasepak.

Insiden ini sebenarnya cukup signifikan kerana pada tarikh inilah rekod invincibles 49 perlawanan tanpa kalah milik Arsenal berakhir. Jadi sudah tentu ada ketegangan serta kekecewaan semasa dan selepas perlawanan terutamanya di kalangan pemain-pemain The Gunners apabila perjalanan epik yang dimulakan mereka sejak 7 Mei 2003 berakhir di tangan musuh domestik seperti United.

Menurut Ashley Cole dalam autobiografinya, insiden tersebut bukanlah berpunca dari pemain Arsenal tetapi sebaliknya dimulakan oleh seorang penonton hingga akhirnya mencetuskan suasana kelam kabut dikalangan pemain kedua-dua pasukan. Selepas sebelas tahun dan pada dekad-dekad seterusnya, saya yakin Pizzagate akan sentiasa diingati sebagai simbol perseteruan paling mencuri tumpuan dalam sejarah bolasepak Inggeris khasnya dan dunia amnya.

Permusuhan Keano dan Vieira

Tidak dapat dinafikan bahawa Roy Keane merupakan kapten United paling kontroversi pernah kita saksikan. Ketepikan segala kontroversi yang pernah beliau cetuskan kerana sebagai pemain, Keano memang benar-benar mengagumkan. Kerja kerasnya, semangat meluap-luapnya dan keinginan cukup tinggi untuk menang setiap kali mengetuai rakan-rakan sepasukan, faktor mengapa beliau begitu digeruni kawan dan lawan.

Insiden paling terkenal sepanjang permusuhan Keano dan Vieira berlaku pada 2005 di Highbury. Percakaran lisan antara dua kapten berpengaruh itu dalam terowong pemain yang dirakamkan kamera kekal sebagai momen paling diingati jika kita bercakap tentang perseteruan United dan Arsenal. Semuanya bermula dari `perang kecil’ yang berlaku antara Vieira dan Gary Neville kemudiannya merebak sebaik Keano turut campur tangan.

Akhirnya insiden di terowong itu memancing emosi pemain dari kedua-dua pasukan hingga mencetuskan beberapa ketegangan sepanjang aksi 90 minit di atas padang. Bagaimanapun di sebalik ketegangan yang beliau cetuskan, Keano tetap mampu tersenyum sinis sambil memandang Vieira selepas tamat perlawanan apabila United (menang 4-2) hasil dua jaringan Cristiano Ronaldo, Ryan Giggs dan John O’Shea.

Walaupun selepas bersara sebagai pemain, Keano dan Vieira nampaknya masih sukar bertentang mata hinggalah satu pertemuan diatur sebuah saluran televisyen pada Disember 2013. Bagaimanapun, tempoh dua bulan diperlukan penerbit bagi menyakinkan Keano untuk bertemu Vieira buat pertama kali selepas masing-masing menamatkan kerjaya mereka di Old Trafford dan Highbury pada 2005. Bezanya kali ini pertembungan antara dua lagenda itu bukan berlaku di atas padang tetapi dihadapan kamera.

Berakhirnya Era Keano dan Vieira

Selepas berakhirnya era Keano dan Vieira di Old Trafford dan Highbury, ketegangan antara dua kelab ini juga nampaknya sedikit demi sedkit semakin kendur. Ketika posisi pemain-pemain seperti Keano, Rio Ferdinand, Ruud Van Nistelrooy, Gary Neville, Ryan Giggs, Paul Scholes, Ray Parlour, Thierry Henry, Lauren, Patrick Vieira, Ashley Cole, Martin Keown dan Dennis Bergkamp digantikan dengan generasi pemain baharu, api dendam dan kemarahan yang menghangatkan pertembungan United/Arsenal pada penghujung dekad 90’an dan awal era millennium turut semakin malap.

Adakalanya saya merindui kelibat pemain-pemain `rebel’ seperti Keano, Ferdinand, Vieira dan Keown kerana merekalah sebenarnya yang menyebabkan pertembungan United/Arsenal 10 atau 15 tahun dahulu begitu ditunggu-tunggu. Sejak berakhirnya era Keano dan Vieira juga, Arsenal nampaknya masih bergelut mencari kejuaraan liga pertama mereka dalam tempoh 11 tahun. Kemunculan Chelsea dan kemudiannya Manchester City sebagai kuasa baharu bolasepak Inggeris disamping polisi pembelian pemain yang diamalkan Arsene Wenger penyumbang utama mengapa Arsenal kian terpinggir walaupun saban musim mereka konsisten menempatkan diri di kedudukan empat teratas.

Berbanding 10 atau 15 tahun yang lalu, pertembungan United/Arsenal kini bukan lagi dianggap sebagai perlawanan blockbuster Liga Perdana. Di sebalik segala api kemarahan, dendam dan permusuhan yang kian malap, aksi menentang Arsenal tetap satu perlawanan penting yang perlu dimenangi United. Meskipun aksi di Stadium Emirates Ahad ini tidak sepanas ketika era Keano dan Vieira sebagai pemain, saya masih percaya bahawa pertembungan kali ini tetap ada daya penariknya. Perlawanan yang saya percaya mampu memaksa saya terpaku di hadapan televisyen selama dua jam…Glory Glory Manchester United!!! - AJ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan