31 Oktober 2015

JUAN MATA, BUKAN LAGI PEMAIN TERBUANG

Dari pemain buangan kini muncul antara pemain terpenting, siapa lagi yang saya maksudkan jika bukan sosok bernama Juan Mata. Siapa sangka selepas dinobatkan selama dua musim selaku pemain terbaik tahunan Chelsea, Mata akhirnya ditendang keluar oleh Jose Mourinho selepas beliau mengambilalih semula kerusi pengurus di Stamford Bridge. Sepertimana yang anda tahu, Mata merupakan pembelian yang dilakukan Andre Villas Boas pada 2011 sebagai usaha beliau untuk menambah kreativiti di bahagian tengah The Blues.

Gandingan beliau bersama Frank Lampard di bahagian tengah Chelsea perlu saya akui antara gandingan midfielder terbaik pernah saya saksikan di Liga Perdana. Mata dan Lampard, kedua-duanya memiliki attacking minded yang mengagumkan sambil John Obi Mikel pula memainkan peranan selaku defensive midfielder di belakang mereka. Jadi tidak hairanlah mengapa ketika era Mata, Lampard dan Mikel, Chelsea memiliki keseimbangan di bahagian tengah yang patut dicemburui oleh pesaing-pesaing domestik mereka.

Bagaimanapun langit tidak sentiasa cerah buat karier Mata apabila kedatangan Oscar dan Eden Hazard pada musim panas 2012 menambahkan lagi ketatnya persaingan merebut posisi di bahagian tengah Chelsea. Secara perlahan-lahan tempatnya dalam kesebelasan utama The Blues mula tersisih manakala kehadiran Mourinho yang menggantikan posisi Rafa Benitez seolah-olah petanda bahawa karier Mata di Stamford Bridge bakal berakhir. Mourinho lebih memilih Oscar untuk mengisi posisi di bahagian tengah kerana beliau mendakwa pemain Brazil itu memiliki kualiti bertahan yang lebih bagus berbanding Mata.

Mendapati dirinya bukan lagi pilihan di bahagian tengah Chelsea, Mata memutuskan untuk berhijrah ke Old Trafford ketika jendela perpindahan pertengahan musim dibuka pada Januari 2014. Kedatangan Mata memang mengujakan saya, kerana bagi saya beliau merupakan salah seorang dari sebilangan kecil pemain tengah kreatif yang ada di Liga Perdana. Peringkat awal karier Mata di Old Trafford sebenarnya tidak berjalan lancar tambahan pula United di bawah kendalian David Moyes ketika itu berdepan kejatuhan prestasi paling teruk dalam tempoh dua dekad terakhir.

Kedatangan Louis Van Gaal selepas itu juga pada mulanya seolah-olah tidak membawa perubahan besar kepada karier Mata di Old Trafford. Dengan Wayne Rooney kerap digunakan untuk memainkan peranan sebagai `pemain nombor 10’, Mata pula sering sahaja bertukar-tukar posisi sama ada digunakan Van Gaal di sebelah kanan (formasi 4-1-4-1), atau ditengah (formasi 3-5-2). Musim lalu Mata bermain selama 1,903 minit dalam saingan liga, menjaringkan sembilan gol dan menyumbangkan empat assist, statistik yang pada saya boleh dianggap bagus jika diambilkira fakta bahawa Mata sendiri sering keluar masuk dalam kesebelasan utama United.

Melihat situasi Mata sejak beliau tiba di Old Trafford pada Januari 2014 hinggalah sepanjang musim lalu, saya pada mulanya tidak yakin beliau akan dikekalkan Van Gaal bagi menghadapi cabaran musim baharu (2015-16). Sejak penghujung musim lalu lagi, kita sudah dihidangkan dengan berbagai laporan media tentang kesangsian masa depan Mata di Old Trafford dengan dakwaan bahawa beliau antara pemain yang bakal diletakkan tanda `untuk dijual’ oleh Van Gaal. Bagaimanapun segala kesangsian akhirnya berlalu begitu sahaja dan selepas jendela perpindahan pemain musim panas ditutup, Mata masih kekal sebagai pemain United.

Selepas berdepan segala kesukaran terutamanya dalam tempoh dua tahun terakhir, Mata kini sudah boleh tersenyum lebar hasil dari penampilannya setakat ini. Empat gol dan empat assist yang beliau sumbangkan dalam semua kejohanan meletakkan Mata sebagai pemain paling banyak terlibat dengan gol-gol yang dihasilkan United. Sumbangan Mata bukan sekadar menjaringkan gol dan menyumbangkan assist, tetapi kehadiran beliau diatas padang turut memberikan pengaruh yang besar kepada gaya permainan United.

Saya begitu tertarik menyaksikan bagaimana bijaknya Mata mengatur permainan, umpanan-umpanannya sering sahaja memecah benteng pertahanan lawan, penglibatannya dengan setiap gerakan-gerakan pasukan ketika melancarkan serangan dan mencipta peluang buat rakan-rakan sepasukan menjaringkan gol. Jadi bolehlah saya simpulkan bahawa beliaulah sebenarnya yang memikul peranan sebagai `pemain nombor 10’ buat United ketika ini meskipun posisi Mata dalam formasi 4-2-3-1 bukanlah betul-betul berada di tempat di mana `pemain nombor 10’ sepatutnya berada.

Apa yang menyebabkan Mata begitu berjaya setakat ini? Jawapan paling tepat saya kira ialah taktik permainan yang digunakan Van Gaal. Apa yang saya lihat, United sebenarnya lebih banyak melakukan gerakan-gerakan dari sebelah kiri ketika melancarkan serangan melalui Memphis Depay sambil dibantu kepantasan Luke Shaw (ketika beliau belum dilanda kecederaan) ataupun kini menggunakan kelebihan  skill individu Anthony Martial. Kecenderungan United ini sebenarnya membolehkan Mata bergerak lebih bebas di sebelah kanan sambil bertukar-tukar posisi dengan Wayne Rooney bagi membolehkan beliau masuk lebih jauh ke dalam kotak penalti lawan.

Selain itu gaya permainan Mata juga sebenarnya amat sesuai dengan apa yang diterapkan Van Gaal dalam taktik permainannya musim ini. Apa yang paling ketara selepas sepuluh perlawanan liga dilangsungkan, Van Gaal kali ini melakukan pendekatan dengan bermain hantaran-hantaran pendek, taktik yang jauh berbeza berbanding permainan United musim lalu (musim lalu United lebih kerap bermain dengan taktik serangan balas pantas menerusi kedua-dua bahagian sayap). Sebagai penyokong United, anda sudah tentu tahu bukan gaya permainan sebenar Mata?

Beliau memiliki visi yang cukup bagus ketika bermain hantaran-hantaran pendek selain antara pemain United yang cukup mahir dalam melakukan thorugh ball. Pendekatan berbeza yang diamalkan Van Gaal kepada gaya permainan United kali ini pada pandangan saya menjadi faktor penting mengapa nama Mata secara tiba-tiba muncul antara pemain yang wajib ada dalam senarai kesebelasan utama pilihan beliau. Jangan lupakan juga kemampuan Mata dalam menjaringkan gol kerana hingga setakat ini bekas lulusan akademi Real Madrid itu sudah menjaringkan empat gol buat United dalam semua kejohanan, dibelakang Wayne Rooney dan Anthony Martial.

Jika di Stamford Bridge, kualiti bertahan Mata menyebabkan beliau dipinggirkan Mourinho, kini selepas lebih setahun saya melihat Mata pemain yang lebih seimbang. Walaupun pada musim pertama pengurusan Van Gaal di Old Trafford karier Mata tidak berjalan dengan lancar hingga masa depannya sering diperdebatkan, kini keadaan sudah berputar 360°. Musim lalu, Mata muncul pemain United paling rajin di atas padang dengan catatan purata larian 11.3 km setiap perlawanan.

Walaupun tidak sebagus Morgan Schneiderlin ketika melakukan tackle, Mata kini saya lihat lebih berdisiplin dalam soal bertahan di mana beliau kerap turun ke bawah bagi membantu barisan belakang ketika bertahan. Dengan ketinggian hanya 170cm dan type permainan yang dimiliki beliau, apa yang perlu Mata lakukan bukanlah terjahan-terjahan keras tetapi cukup sekadar memberikan sedikit gangguan bagi merencatkan aliran serangan yang diatur pemain lawan.

Menerusi sistem permainan yang diamalkan United, Mata tetap mampu memainkan peranannya dalam situasi defensif walaupun beliau memiliki tubuh yang agak kecil. Dan menerusi sistem permainan yang diamalkan United juga, Mata tetap mampu memainkan peranannya dengan berkesan walaupun `ditolak’ ke kanan dari posisi idealnya selaku `pemain nombor 10’. Sebagai pemain, Mata memang tidak mampu membantah sebarang keputusan yang dilakukan Van Gaal dan apa yang beliau boleh lakukan ialah cuba menyesuaikan diri dan bermain sebaik mungkin sebagai seorang winger.

Walaupun beliau kini berjaya memainkan peranannya dengan berkesan sebagai seorang winger, saya tetap berharap agar suatu hari nanti posisi `pemain nombor 10’ dikembalikan semula kepada Mata. Walau bagaimanapun itu semua akan hanya berlaku jika Van Gaal berjaya mendapatkan seorang winger kelas dunia untuk diletakkan di sebelah kanan sebagai rakan gandingan Matteo Darmian. Sebelum segala kemungkinan itu berlaku, biarkan sahaja Mata menikmati peranan yang dimainkannya sebagai seorang winger kerana kini beliau bukan lagi pemain buangan, tetapi antara nadi penting kepada percaturan Van Gaal di atas padang. Jika ada individu yang sepatutnya berasa menyesal melihat prestasi terkini yang ditunjukkan Mata, individu itu saya yakin ialah Jose Mourinho…Glory Glory Manchester United!!! - AJ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan