10 April 2016

SI SERBA BOLEH YANG SELALU DILUPAKAN

Beliau bukanlah pemain pertahanan tengah tulen, tetapi bila kudratnya diperlukan Louis Van Gaal untuk diletakkan di posisi tersebut, Daley Blind tidak banyak merungut malah mampu memainkan peranan sebagai bek tengah dengan berkesan. Di pusingan akhir Piala Dunia 2014 yang berlangsung di Brazil, Daley digunakan Van Gaal sebagai wingback (kiri) dalam sistem permainan 3-5-2 kegemaran beliau. Di Brazil dua tahun lalu, Daley memainkan peranannya dengan berkesan di posisi tersebut selain muncul antara tonggak penting di sebalik kejayaan Belanda mara ke peringkat separuh akhir.

Paling diingati sudah tentu hantaran kaki kirinya yang berjaya ditanduk masuk Robin Van Persie ke gawang Sepanyol ketika Belanda membelasah juara bertahan itu 5-1 pada aksi pertama peringkat kumpulan. Musim lalu Daley sering bertukar-tukar posisi sama ada bertindak selaku wing back dan juga pemain tengah bertahan mengikut kesesuaian sistem permainan yang diamalkan Van Gaal. Selain Michael Carrick, Blind antara pemain serba boleh yang ada dalam skuad United dan musim ini keserba bolehan Daley sekali lagi diuji bilamana beliau digandingkan bersama Chris Smalling pula selaku bek tengah.

Daley tidak memiliki susuk fizikal tegap sepertimana bek-bek tengah United sebelum ini selain hakikat bahawa beliau juga bukanlah seorang bek tengah tulen. Berbanding ayahnya (Danny Blind) yang memang cukup terkenal sebagai sweeper berpengaruh ketika zaman beliau sebagai pemain untuk Ajax dan skuad kebangsaan Belanda, Daley pula bermula sebagai pemain tengah bertahan di peringkat awal karier profesionalnya. Satu persamaan yang dimiliki Daley dan bapanya ialah kebolehan mereka bermain lebih dari satu posisi.

Selain dari seorang sweeper yang cukup disegani di zaman kemuncaknya, Danny juga boleh diletakkan sebagai bek kanan dan ada kalanya juga mampu memikul tugas sebagai pemain sayap. Begitu juga dengan Daley yang mampu berperanan sebagai wingback, pemain tengah bertahan dan kini diletakkan pula sebagai bek tengah untuk United. Prestasi bagus Daley di pusingan akhir Piala Dunia 2014 turut menyaksikan beliau diiktiraf antara fullback terbaik di kejohanan empat tahun sekali itu dan beliau akhirnya dibawa Van Gaal ke Old Trafford untuk memperkuatkan United musim lalu.

Peringkat awal karier Daley di Old Trafford, beliau kerap digunakan Van Gaal sebagai bek kiri ataupun pemain tengah bertahan tetapi sesuatu yang tidak dijangka berlaku musim ini. Kerana masalah kecederaan berulang yang menimpa Phil Jones dan Marcos Rojo, Van Gaal terpaksa mengubah posisi Daley sekali lagi. Kali ini beliau meletakkan pemain ini di posisi bek tengah pula bersama Smalling. Dengan ketinggian 5’ 11”, Daley seperti yang saya katakan tadi memang tidak memiliki fizikal yang kebiasaannya ada pada seorang pemain pertahanan tengah.

Jadi tidak hairanlah mengapa tindakan Van Gaal meletakkan beliau bersama Smalling diposisi yang pernah dihuni lagenda-lagenda pertahanan United menimbulkan persoalan di kalangan pemerhati dan penyokong-penyokong United sendiri. Melihat kepada susuk tubuhnya, Daley bukanlah lawan kepada penyerang-penyerang tegap di Liga Perdana seperti Graziano Pelle, Bafetimbi Gomis, Olivier Giroud atau Diego Costa. Walau bagaimanapun kekurangan itu diimbangi beliau menerusi kebolehan dalam melakukan hantaran dan menyusun serangan dari bawah.

Sebagai pemain yang pernah memiliki pengalaman bertindak selaku midfielder, Daley menjadikan diri beliau sedikit berbeza berbanding pemain-pemain pertahanan tengah yang lain. Bercakap tentang statistik beliau ketika melakukan hantaran, Daley berjaya mengatasi catatan Juan Mata dan juga Michael Carrick, iaitu dua pemain United yang beraksi di bahagian tengah. Dari 29 perlawanan, Daley berjaya melakukan 1,590 hantaran dengan ketepatan mencapai 84% manakala Mata pula dari 31 perlawanan melakukan 1,396 hantaran dengan ketepatan 89%.

Dengan adanya seorang pemain pertahanan tengah yang bagus dalam melakukan hantaran, sesebuah pasukan boleh membangunkan gerakan-gerakan ke kawasan lawan dari bawah dan itulah yang dilakukan Daley. Selain dari banyaknya jumlah hantaran yang sudah beliau lakukan, Daley juga cukup bagus ketika melakukan hantaran-hantaran jauh. Purata jarak hantaran jauh yang dilakukan Daley dalam setiap perlawanan ialah 22m berbanding pemain-pemain United yang lain seperti Mata (16m), Carrick (18m) dan Morgan Schneiderlin (17m).

Jika Daley kerap dan bagus dalam melakukan hantaran bagaimana pula dengan kemampuan beliau melakukan tackle, aset yang cukup diperlukan oleh seorang pemain pertahanan? Seperti yang saya katakan tadi, melihat kepada susuk tubuh yang dimiliki Daley, beliau memang tidak mampu menangani penyerang-penyerang tegap di Liga Perdana jika berlaku pertembungan fizikal. Bagaimanapun kekurangan itu sekali lagi dimbangi beliau menerusi kemampuan melakukan tackle ketika mematahkan serangan lawan.

Jika anda mengharapkan dapat melihat terjahan-terjahan keras sepertimana yang pernah dilakukan Vidic dan Ferdinand ketika mereka mengepalai benteng pertahanan United, anda patut kecewa kerana Daley bukanlah pemain seperti itu. Meskipun tidak memiliki fizikal yang tegap seperti Vidic dan Ferdinand, teknik Daley ketika melakukan tackle patut anda kagumi berdasarkan statistik yang dikeluarkan. Secara keseluruhannya Daley melakukan 113 tackle dalam aksi liga setakat ini dengan 58 daripadanya berjaya beliau menangi.

Bagi seorang pemain bukan bek tengah tulen seperti Daley, kerja-kerja yang dilakukan beliau di benteng pertahanan United setakat ini patut anda kagumi. Dan lebih mengagumkan ialah fakta bahawa statistik tersebut juga mengatasi catatan yang dilakukan bek-bek tengah tulen di Liga Perdana seperti Robert Huth, Laurent Kocielny dan Toby Alderweireld. Untuk rekod dari 32 perlawanan liga, Kocielny hanya berjaya memenangi 22 dari 98 tackle yang beliau lakukan manakala Huth dan Alderweireld masing-masing 27.

Melihat segala sumbangan dan peranan yang dimainkan beliau sejak tiba di Old Trafford musim lalu, jelaslah bahawa Daley memang antara pemain istimewa yang ada dalam skuad United bukan sahaja kerana bakatnya tetapi juga kerana versatility permainan yang beliau miliki. Agak aneh bagi saya bila melihat beliau sering dijadikan sasaran kritikan oleh penyokong-penyokong setiap kali United berdepan kekalahan tetapi dilupakan jika mereka menang dan bermain dengan baik. Mungkin itulah harga sebenar terpaksa dibayar oleh seorang wira yang tidak didendang seperti beliau.

Letakkanlah beliau di posisi manapun, Daley sentiasa sahaja memberikan komitmen jitu tanpa banyak rungutan. Meskipun dilahirkan bukan sebagai seorang pemain pertahanan tengah tulen, beliau sudah membuktikan bahawa beliau memang seorang pemain versatile apabila melaksanakan tanggungjawabnya sebagai rakan gandingan Smalling dengan cukup cemerlang. Melihat bagaimana cemerlangnya beliau merantai pergerakan Romelu Lukaku minggu lalu, saya terlupa bahawa Daley hanyalah `bidan terjun’ yang diletakkan Van Gaal sebagai bek tengah selepas beliau berdepan krisis kecederaan yang melibatkan pemain-pemain pertahanannya. Glory Glory Manchester United!!! - AJ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan