03 Julai 2016

APA YANG MAMPU DITAWARKAN IBRA DAN MIKI?

Manchester United bakal memiliki senjata baharu di bahagian hadapan selepas Zlatan Ibrahimovic (Ibra) mengesahkan bahawa beliau akan menyarung jersi The Red Devils musim depan melalui perpindahan percuma. Selain Ibra, United juga dikatakan sudah berjaya memeterai perjanjian dengan Borussia Dortmund bagi mendapatkan khidmat Henrikh Mkhitaryan (Miki) untuk menambah lebih variasi di bahagian tengah mereka. Beberapa hari lalu pengesahan Ibra tentang kelab mana yang bakal beliau sertai selepas meninggalkan Paris Saint Germain menamatkan segala spekulasi masa depan kapten Sweden ini yang sudah berlarutan hampir dua bulan.

Walaupun dikategorikan sebagai `kuda tua’ ketajaman Ibra di hadapan gawang lawan tidak langsung menampakan bahawa beliau sudahpun berusia 34 tahun apabila meledak 50 gol untuk PSG dalam semua peringkat kejohanan musim lalu. Bagi Miki pula, beliau bolehlah saya katakan sebagai sasaran paling dikehendaki Jose Mourinho selepas muncul antara pemain paling berpengaruh di Signal Iduna Park menerusi kreativiti dan visi permainannya saat menggerakan jentera tengah Dortmund. Dengan kontrak yang hanya berbaki setahun, Dortmund tiada jalan lain selain terpaksa melepaskan seorang lain pemain terbaik mereka selepas pemergian Mats Hummels dan Ilkay Gundogan.

Ketajaman Ibra selaku penggempur dan kreativiti Miki menggerakan jentera tengah memang tidak perlu dinafikan jika dilihat sumbangan mereka untuk PSG dan Dortmund musim lalu. Namun tetap ada persoalan apa yang mampu ditawarkan dua pemain ini untuk United musim depan terutamanya selepas melihat beberapa pembelian yang dianggap gagal dalam tempoh tiga musim terakhir ini. Untuk meredakan sedikit kebimbangan (jika ada), mari kita lihat perbandingan statistik Ibra dan Miki dengan pemain United yang beraksi di bahagian tengah dan serangan seperti (Wayne Rooney, Anthony Martial dan Juan Mata) sepanjang musim lalu.

MINIT BERMAIN

Sepanjang musim lalu, Ibra bermain selama 4,144 minit manakala catatan minit bermain Miki pula yang paling tinggi berbanding Ibra, Rooney (3,491 minit), Martial (4,128 minit) dan Mata (4,084 minit) apabila beliau bermain selama 4,383 minit. Bermain 50 perlawanan semusim terutamanya bagi pemain yang sudah berusia seperti Ibra menunjukkan tahap sebenar kecergasan mereka. Catatan minit bermain yang tinggi bukan sekadar menunjukkan kondisi sebenar fizikal Ibra dan Miki, tetapi apa yang lebih penting ialah United tidak membazirkan wang dengan menandatangani `kuda tempang’.

JUMLAH GOL

Tidak dinafikan bahawa Ibra dan Miki menjalani musim yang cukup sukses bersama kelab masing-masing musim lalu dan kedua-dua mereka juga cukup produktif dalam menghasilkan gol. Ibra merupakan penjaring terbanyak Ligue 1 dengan 38 gol dari 31 perlawanan manakala Miki pula menjaringkan 11 gol dari 31 aksi di Bundesliga. Dalam semua peringkat kejohanan pula, Ibra menjaringkan 50 gol manakala Miki menyumbang 23 gol untuk Dortmund.

Ironinya tiada mana-mana pemain United yang mampu mengatasi jumlah jaringan Ibra ataupun Miki (dalam semua kejohanan). Malah kombinasi jaringan yang dihasilkan Rooney (15 gol), Martial (17 gol) dan Mata (10 gol) tetap gagal menyamai jumlah jaringan yang disumbangkan Ibra untuk PSG musim lalu. Jika statistik ini mampu diteruskan Ibra dan Miki, anda sepatutnya sudah tidak perlu risau dengan kemampuan United membolosi pintu gol lawan musim depan.

ASSIST

Menjaringkan gol bukan satu-satunya bakat yang ada pada Ibra dan Miki. Meskipun punya killer instinct yang tajam di hadapan gawang lawan, Ibra dan Miki juga memiliki kemampuan yang cukup bagus dalam melakukan assist. Sebagai pemain tengah, Miki memang sepatutnya banyak melakukan assist dan itulah yang beliau lakukan ketika bersama Dortmund musim lalu. Keseluruhannya Miki menyumbang 26 assist dalam aksi Bundesliga manakala Ibra pula menyumbang 18 assist di Ligue 1, jumlah yang cukup mengagumkan buat seorang penyerang seperti beliau. Dalam skuad United musim lalu pula, Mata muncul pemain paling banyak melakukan assist (9), diikuti Martial (8) dan Rooney (6).

MENCIPTA PELUANG

Jika sumbangan assist masih belum cukup membuatkan anda yakin dengan kemampuan Ibra dan Miki mengubah nasib United musim depan, bagaimana pula dengan kemampuan mereka mencipta peluang jaringan gol. Jika assist dihitung apabila umpanan mereka disudahkan dengan jaringan gol oleh rakan-rakan sepasukan, mencipta peluang pula sebenarnya lebih rumit kerana pemain perlu terlibat membangunkan serangan dari bawah.

Dalam hal ini Miki menduduki tangga teratas selepas beliau mencipta 136 peluang jaringan gol untuk rakan-rakannya di Dortmund. Tidak hairanlah dengan kreativiti permainan yang beliau miliki, Miki mampu melakukan catatan tersebut manakala Mata pula berada di tangga kedua dengan mencipta 95 peluang, Ibra (69), Martial (60) dan Rooney (57). Saya agak teruja menantikan kerja-kerja yang bakal dilakukan Miki di bahagian tengah United musim depan selepas melihat jumlah assist dan kemampuan beliau dalam mencipta peluang.

MAMPUKAH IBRA DAN MIKI MENGUBAH NASIB UNITED?

Dalam hal ini, saya agak optimis yang United akan kembali memberikan cabaran kepada seteru-seteru mereka di Liga Perdana terutamanya selepas kedatangan Mourinho yang menggantikan tempat Louis Van Gaal. Mourinho sepertimana yang anda tahu merupakan seorang yang angkuh dan tidak suka berada di pihak yang kalah. Selepas disingkirkan Chelsea musim lalu, Mourinho tentunya mahu membuktikan bahawa beliau masih lagi antara pengurus berpengaruh dalam dunia bolasepak Inggeris dan faktor ini pastinya membuatkan beliau sedikit berbeza berbanding kehadirannya di England pada 2004 dan 2013.

Dengan beberapa pembelian bijak yang sudah dan bakal beliau lakukan, saya percaya United akan kembali digeruni dan bermain dengan cara sepatutnya Manchester United bermain. Kehadiran pemain kreatif seperti Miki dan dibantu pula dengan ketajaman serta pengalaman luas Ibra di barisan hadapan, yakinlah bahawa United musim depan bukan lagi skuad yang boleh dijadikan bahan ejekan penyokong lawan. Sebelum mereka menendang bola buat pertama kalinya dalam perlawanan kompetitif sebagai pemain United, apa kata biarkan dahulu statistik berbicara tentang siapa itu Zlatan Ibrahimovic dan Henrikh Mkhitaryan…Glory Glory Manchester United!!! - AJ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan