31 Ogos 2016

BELAJARLAH UNTUK KEMBALI MENYAYANGI FELLA

Ketika mula-mula menjejakkan kakinya di Old Trafford sebagai pemain United, Marouane Fellaini berazam menggantikan peranan Roy Keane di bahagian tengah tetapi hakikatnya beliau gagal bersinar di era David Moyes dan Louis Van Gaal. Prestasi Fella dikritik penyokong-penyokong hinggakan ramai yang mahukan supaya beliau dijual.

Kedatangan Mourinho semakin menguatkan desas-desus bahawa Fellaini antara pemain yang bakal dilepaskan musim ini selain Juan Mata, Daley Blind, Matteo Darmian dan beberapa pemain lagi. Bagaimanapun hakikatnya tidak terjadi begitu, malah Fella kini antara nama yang wajib ada dalam line up permulaan United.

Mourinho sendiri mengakui bahawa Fella kini antara pemain penting dalam skuadnya kerana kemampuan beliau bermain bersama Michael Carrick atau Ander Herrera, malah kedatangan Paul Pogba menjadikan penampilan Fella di atas padang kini jauh lebih bagus berbanding dahulu.

Apa yang menyebabkan Fella kini pemain yang jauh berbeza berbanding musim-musim sebelumnya? Jawapannya ialah kerana peranan sebagai pemain tengah bertahan yang diberikan Mourinho kepada beliau. Di era Moyes dan Van Gaal, Fella sering dikerah untuk bermain lebih ke hadapan sebagai pemain tengah menyerang.

Fella mengakui peranan sebagai pemain tengah menyerang tidak sesuai dengan dirinya hingga gagal memaksimakan potensi yang beliau miliki. Beliau cuba menyesuaikan diri dengan tugas yang diberikan Moyes dan Van Gaal tetapi ternyata Fella memang tidak cocok memainkan peranan yang lebih offensive.

Menurut Fella, beliau lebih gemar memainkan peranan sebagai box to box midfielder dan Mourinho akhirnya merealisasikan apa yang beliau impikan. Kesilapan yang dilakukannya ketika berdepan Leicester City dalam perlawanan merebut Perisai Komuniti dikritik penyokong tetapi Mourinho nampaknya tidak langsung terkesan dengan komen-komen negatif yang dilemparkan kepada Fella.

Jika dilihat kepada reputasi Mourinho dan sikap tiada kompromi beliau terhadap kesilapan-kesilapan kecil yang dilakukan pemain-pemainnya, saya jangkakan sukar untuk Fella merebut kembali tempat dalam kesebelasan utama United selepas kesilapan yang dilakukan beliau di Wembley 7 Ogos lalu. Bagaimanapun jangkaan saya meleset dan Fella masih terus menjadi sandaran utama Mourinho di bahagian tengah.

Setakat ini Fella tersenarai dalam kesebelasan utama United sebanyak empat kali (termasuk ketika saingan merebut Perisai Komuniti), sesuatu yang mungkin tidak pernah anda jangka jika diambilkira khabar angin pra musim bahawa beliau antara pemain yang bakal terkeluar dari perancangan Mourinho.

Ketika berdepan Bournemouth dalam perlawanan pembukaan liga musim ini, Fella berhasil melakukan 6 tackle bersih dari 10 yang dilakukannya serta melakukan empat clearance. Ketika berdepan Southampton pula, kehadiran Fella cukup dirasai menerusi kemampuan beliau dalam perebutan bola tinggi.

Fella menang empat dari enam perebutan bola di udara (ketika berdepan Southampton) dan kerap melakukan hantaran terus kepada Anthony Martial di sebelah kiri atau Juan Mata di sebelah kanan sekaligus melancarkan pergerakan United ketika melakukan serangan.

Kekerapan bertarung dalam situasi bola tinggi dikatakan punca utama kecederaan belakang yang dialami Fella ketika berdepan Hull City. Selepas menyaksikan sumbangan dan peranan yang dimainkan Fella dalam perlawanan-perlawanan awal United musim ini, tidak hairanlah mengapa Mourinho sedikit gusar bila mengetahui kecederaan yang dialami tonggak tengah skuadnya itu.

Jelas kini kelibat Fella amat penting di mata Mourinho bukan hanya kerana kekuatan fizikal dimiliki pemain ini yang sesuai dengan corak permainan diterapkan beliau tetapi juga pengalaman yang ada dalam diri Fella. Lapan musim bermain di Liga Perdana, Fella sudah tentu faham benar dengan segala sepak terajang bolasepak Inggeris.

Sesuai dengan perancangan taktikal Mourinho dan keinginan Fella, kini kelibatnya dalam petak penalti lawan semakin jarang anda lihat kerana beliau lebih senang memainkan peranan sebagai `pelindung’ kepada empat pertahanan yang berada di belakangnya.

United memulakan musim 2016/17 dengan cukup baik, begitu juga halnya dengan Fella. Jika dahulu prestasinya di atas padang dicemuh penyokong sendiri manakala potongan rambut terbarunya dijadikan bahan ejekan, kini penyokong-penyokong United sepatutnya mula belajar untuk kembali menyayangi Fella sepertimana ketika mereka menyambut kedatangannya di Old Trafford tiga tahun lalu. Glory Glory Manchester United!!! - AJ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan