07 September 2016

MANCHESTER DERBY....DARI PERLAWANAN PERTAMA HINGGALAH KE KASUT KHAS POGBA


Bilakah Kali Pertama Kedua-Dua Pasukan Bertemu?

Kedua-dua pasukan bertemu buat kali pertama pada 1881 di mana United ketika itu masih dikenali sebagai Newton Heath manakala City pula menggunakan nama St Mark’s (West Gorton).

Derby Pertama Di Peringkat Liga

Kedua-dua kelab bertemu buat pertama kali dalam saingan Football League (sekarang Premier League) pada musim 1894-95. Newton Heath menewaskan St Marks 5-2 dalam perlawanan itu.

Dari City Ke United Dan Kembali Semula Ke City

Bermain untuk City dari 1894 hingga 1906, berpindah ke United pula dari 1906 hingga 1921 dan kemudian kembali ke pangkuan City pada 1921 menjadikan Billy Meredith satu-satunya pemain yang pernah melakukannya untuk kedua-dua kelab.

Pemain Pertama Dilayangkan Kad Merah

Sandy Turnbull (pemain United) merupakan pemain pertama yang dilayangkan kad merah dalam perlawanan Manchester Derby.

Gol Denis Law Menyebabkan United Tersingkir Ke Divisyen 2

Derby tahun 1974 mungkin antara perlawanan Manchester Derby paling terkenal kerana jaringan Denis Law (bekas pemain United) menyebabkan United tersingkir ke Divisyen 2. Benarkah Law menangis selepas gol jaringannya menyebabkan United tersingkir seperti yang didakwa? Tidak, Law tidak pernah menangis meratapi penyingkiran United.

Gol Pertama Ryan Giggs Dalam Kariernya

Manchester Derby yang berlangsung pada 4 Mei 1991 merupakan perlawanan cukup istimewa buat Ryan Giggs kerana pada perlawanan inilah beliau menjaringkan gol pertama dalam karier profesionalnya.

Manchester Derby Pertama Di Liga Perdana

Perlawanan pertama Manchester Derby di Liga Perdana berlangsung pada 6 Disember 1992 di Old Trafford. United menewaskan City (2-1) dalam perlawanan itu menerusi gol jaringan Paul Ince dan Mark Hughes manakala gol tunggal City dijaringkan Niall Quinn.

Gol Ke-100 Goater

Shaun Goater menjaringkan gol ke-100 beliau untuk City dalam perlawanan Manchester Derby pada November 2002 di Maine Road.

Dendam Roy Keane

Terjahan keras Roy Keane kerana dendam lama ke atas Alf Inge Haaland dalam perlawanan Manchester Derby pada 21 April 2001 menyebabkan beliau terpaksa berehat panjang. Gagal pulih dari kecederaan serius yang dialaminya, Haaland akhirnya bersara pada 2003. Ketika ditanya wartawan selepas insiden tersebut, Keano menjawab...”Saya sudah lama menantikan detik ini”.

Penjaring Terbanyak

Wayne Rooney muncul penjaring terbanyak dalam sejarah Manchester Derby dengan 11 gol. Sudah tentu jaringan menarik beliau menerusi tendangan bicycle kick pada 12 Februari 2011 kekal sebagai jaringan tercantik dalam sejarah Manchester Derby.

Penjaring 3 Gol Di Old Trafford

Andrei Kanchelskis, Eric Cantona, Paul Scholes dan Wayne Rooney memegang rekod sebagai pemain yang pernah menjaringkan tiga gol dalam perlawanan Manchester Derby yang dilangsungkan di Old Trafford.

Penerima Kad Merah Di Old Trafford

Roy Keane, Alan Smith dan Jonny Evans merupakan pemain yang pernah dilayangkan kad merah dalam perlawanan Manchester Derby yang dilangsungkan di Old Trafford sepanjang era Liga Perdana.

Rekod Pertemuan Di Old Trafford

Setakat ini 19 perlawanan Manchester Derby sudah dilangsungkan di Old Trafford sepanjang sejarah Liga Perdana. Dari jumlah tersebut United menang 10 perlawanan, seri 5 dan tewas 4 kali.

Mr Adidas

Adidas ACE16+Purecontrol Viper Pack merupakan boots khas yang dikeluarkan Adidas untuk digunakan Paul Pogba dalam perlawanan Manchester Derby Sabtu ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan