27 Disember 2016

APA YANG MENYEBABKAN UNITED KINI LEBIH KONSISTEN?

Sejak kekalahan besar kepada Chelsea 23 Oktober lalu, United mengharungi 9 perlawanan terakhir mereka (dalam saingan liga) tanpa kalah. Kemenangan ke atas Sunderland malam tadi pula merupakan kemenangan keempat berturut-turut yang dicatat The Red Devils sejak 11 Disember lalu.

Apa yang menyebabkan perubahan kepada prestasi United walaupun pada awalnya mereka agak kurang konsisten hinggakan ramai yang mula meragui kemampuan barisan Jose Mourinho memberikan cabaran dalam perebutan kejuaraan liga?

Selain faktor Zlatan Ibrahimovic yang kembali menemui sentuhan golnya (Ibra sudah menjaringkan 8 gol dari 9 penampilan terakhir liga), Mourinho juga kini seolah-olah sudah menemui gandingan sesuai untuk beliau letakkan di bahagian tengah.

Pada 5 perlawanan (liga) terakhir United, Mourinho secara konsisten meletakkan trio Ander Herrera, Michael Carrick dan Paul Pogba dalam kesebelasan utamanya. Ramai pemerhati menganggap kombinasi tiga trio ini sebenarnya memberikan keseimbangan kepada permainan United.

Adakah Mourinho sudah menemui formula terbaik dalam usaha beliau menjadikan prestasi United lebih konsisten berbanding sebelumnya? Ya, itulah yang sedang berlaku sekarang. Dengan Carrick dan Herrera bertindak sebagai double pivot, Pogba pula kini lebih bebas ketika menyerang.

Carrick bukan sekadar pemain tengah bertahan tetapi beliau juga punya visi permainan yang bagus menerusi kemampuan melakukan hantaran, membaca permainan dan membangunkan serangan dari bawah. Kehadiran semula Carrick (selepas beliau terlepas 5 perlawanan awal liga) pelengkap kepada gandingan Pogba dan Herrera di bahagian tengah United.

Benarlah kata Mourinho sebelum ini bahawa kehadiran Carrick memberikan kesan yang besar kepada permainan dan prestasi Pogba. Semoga Mourinho sudah menemui formula dan cara terbaik untuk menjadikan United kembali sebagai pencabar kejuaraan liga atau sekurang-kurangnya berada dalam kelompok empat teratas...Glory Glory Manchester United!!! - AJ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan