29 Disember 2016

MANCHESTER UNITED YANG BERBEZA KETIKA CARRICK DI ATAS PADANG

Anda boleh katakan apa sahaja tentang Michael Carrick....”wira tidak didendang”, “pemain yang sering dilupakan kehadirannya” atau apa sahaja. Bagaimanapun satu fakta yang tidak boleh diketepikan sejak beliau menyarung jersi Manchester United buat pertama kali pada 2006 ialah betapa pentingnya peranan yang dimainkan Carrick dalam era 4 pengurus berbeza di Old Trafford.

Musim ini walaupun pada awalnya Carrick tampak seperti bukan pilihan utama Mourinho di bahagian tengah namun beliau kembali di atas padang dan membuktikan kepada kita bahawa United masih lagi sangat-sangat perlukan sentuhan dan ketenangannya dalam mengawal tempo permainan.

Anda memuja Zlatan Ibrahimovic kerana ketajamannya dalam menyudahkan peluang, Paul Pogba kerana kekuatan serta tekniknya dan Ander Herrera kerana kemampuannya merosakkan tempo permainan lawan, tetapi United adalah skuad yang berbeza jika Carrick berada di atas padang.

Benarkah begitu? Jadi sebagai buktinya biarkan sahaja statistik berbicara. Musim ini tanpa kelibat Carrick, United hanya mampu menang 35.7% dari perlawanan-perlawanan mereka dalam semua kejohanan atau mengutip purata 1.35 mata satu perlawanan (5 kali menang, 4 seri dan 5 kekalahan).

Bagaimanapun sejak kembalinya Carrick dalam kesebelasan utama, peratusan kemenangan United meningkat kepada 85.7% dengan purata 2.71 mata yang berjaya dikutip dalam setiap perlawanan. Statistik ini diambil dari 12 kemenangan, 2 keputusan seri dan tanpa kalah ketika Carrick bermain sejak beliau tampil buat pertama kali ketika menentang Leicester City September lalu.

Carrick sudah menghampiri penghujung karier tetapi United nampaknya seperti tidak boleh kehilangan sentuhannya di atas padang. Selepas kelab menghabiskan ratusan juta Pound dalam tempoh tiga musim terakhir, mereka nampaknya masih lagi bergantung harap kepada pemain yang sudah berusia seperti Carrick.

Kini timbul kebimbangan jika sesuatu berlaku kepada Carrick, siapa pemain yang sesuai dan mampu menggantikan tempatnya. Mencari pengganti pemain berkaliber seperti beliau bukanlah tugas yang mudah dan sementara itu berharaplah agar sesuatu yang buruk tidak menimpa `Mr Indispensable’ ini... Glory Glory Manchester United!!! - AJ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan