10 Januari 2017

IBRA...`SI ANGKUH’ YANG MENYEBABKAN UNITED KEMBALI DIHORMATI

Sudah menjangkau usia 35 tahun, tetapi Zlatan Ibrahimovic masih mampu memperagakan aksi persis pemain yang berusia sepuluh tahun lebih muda. Walaupun ramai yang sangsi dengan kemampuan beliau semasa peringkat awal kehadirannya di Old Trafford, Ibra membuktikan kata-katanya sebelum ini bahawa 35 cumalah sekadar angka.

Gol demi gol yang sudah dijaringkannya menyebabkan United terlihat seperti sangat bergantung kepada Ibra dalam misi menembusi pintu gol lawan. Walaupun saya mengakui bahawa Ibra antara penggempur terbaik di Eropah tetapi prestasi yang dipamerkan beliau setakat ini sejak berpindah dari Parc des Princes sangat-sangat mengejutkan saya.

Musim lalu beliau menjaringkan 50 gol dari 51 penampilan untuk PSG tetapi umum juga mengakui bahawa Ligue 1 dan Liga Perdana adalah pentas yang sangat berbeza (malah Ibra sendiri mengakuinya). Dengan tempo permainan pantas Liga Perdana, saya juga pada mulanya agak sangsi adakah Ibra pada usia 35 tahun mampu memberikan impak sama sepertimana yang beliau lakukan di Ligue 1.

Gol pertama pada penampilan pertama dalam aksi Liga Perdana, itulah yang dilakukan Ibra ketika berdepan Bournemouth 14 Ogos lalu. Walaupun pernah pada suatu ketika Ibra gagal menjaringkan sebarang gol dalam tempoh sebulan, beliau akhirnya kembali meledak menerusi sembilan gol yang sudah dihasilkannya sejak aksi menentang Swansea 6 November lalu.

Setakat ini Ibra merupakan pemain United paling banyak diturunkan Jose Mourinho menerusi 28 penampilan dalam semua kejohanan. Gol demi gol yang dijaringkannya dan peranan yang dimainkan Ibra di atas padang seolah-olah menunjukkan bahawa United tidak mampu kehilangan khidmatnya walaupun hanya untuk satu perlawanan.

Keghairahan ketika di atas padang, semangat meluap-luapnya serta peranan vitalnya dalam membantu rakan-rakan sepasukan ketika membangunkan serangan, menguasai bola dan mencipta peluang seperti tidak pernah pudar dalam diri Ibra.

Begitu juga dengan naluri pembunuhnya kerana beliau benar-benar seorang penyerang sejati yang bijak meletakkan dirinya di kedudukan dan masa yang tepat bagi menyudahkan peluang terbuka. Sebagai contoh terbaik, lihat bagaimana penyudah dramatik yang disempurnakannya ketika berdepan Crystal Palace 14 Disember lalu.

Sebelum bersara dari arena bolasepak antarabangsa, Ibra merupakan kapten skuad kebangsaan Sweden. Di Paris St Germain pula walaupun beliau tidak memakai armband ketua pasukan tetapi kepimpinannya di atas padang tetap terserlah hinggakan Laurent Blanc menyifatkan Ibra sebagai pemimpin sejati.

Sama ada di padang latihan mahupun ketika perlawanan, Ibra ialah jenis lead by example. Sejak berakhirnya era Roy Keane, United juga sebenarnya kehilangan seorang pemimpin berpengaruh di atas padang. United perlukan semula `keangkuhan’ dan gaya kepimpinan Keane atau Cantona di atas padang dan itulah yang diberikan Ibra sejak ketibaannya di Old Trafford.

Keangkuhan Ibra memang ketara, hinggakan pada suatu ketika beliau pernah meminta pihak pengurusan PSG menggantikan menara Eiffel dengan patung dirinya sebagai pengikitrafan terhadap segala sumbangannya untuk kelab dari kota Paris itu walaupun dalam nada gurauan.

Saya tidak menafikan kemampuan Nemanja Vidic dan kemudiannya Wayne Rooney sebagai ketua pasukan, tetapi sukar mahu mencari seorang pemain yang mampu mendorong dan mempengaruhi rakan-rakan sepasukannya supaya bermain dengan baik. Eric Cantona dan Keane adalah contoh pemain yang saya maksudkan.

Situasi (penerimaan penyokong) ketika peringkat awal kedatangan Ibra di Old Trafford sebenarnya mirip dengan apa yang berlaku di Parc des Princes pada musim panas 2012. Ketika beliau menyertai PSG pada 2012 dari AC Milan, Ibra sudahpun berusia 31 tahun.

Ada yang secara sinis mengatakan Carlo Ancelotti `hilang akal’ ketika beliau mengambil keputusan menandatangani seorang penyerang `tua’ seperti Ibra. Bagaimanapun Ibra membuktikan kebenaran kata-katanya sendiri bahawa dirinya umpama wine merah, semakin berusia semakin tinggi kualitinya.

Di Ligue 1, Ibra terus mengagumkan peminat bolasepak menerusi gol-gol sensasi yang dijaringkannya untuk PSG. Musim pertamanya di Parc des Princes, Ibra membantu PSG memenangi kembali kejuaraan Ligue 1 selepas kali terakhir Les Parisiens menjulang trofi tersebut pada 1994.

Tiga musim seterusnya, Ibra dan PSG mendominasi Ligue 1 secara total, hinggalah akhirnya beliau mengambil keputusan mencari cabaran baharu dengan menyertai United musim panas lalu menerusi perpindahan percuma.

Sepertimana yang berlaku di Parc des Princes pada 2012, kedatangan Ibra juga pada awalnya menimbulkan keraguan yang bukan sedikit di kalangan penyokong-penyokong United.

Ada sebab mengapa terdapat sebahagian penyokong-penyokong United meragui kemampuan Ibra kerana berbanding 2012, beliau kini empat tahun lebih tua. Bagaimanapun Ibra sekali lagi membuktikan kebenaran kata-katanya bahawa 35 cumalah angka semata-mata.

Ketajaman penyudahnya, kemampuan beliau dalam mencipta peluang, pengalaman luas yang dimilikinya dan bagaimana beliau mampu menyuntik motivasi tambahan kepada rakan-rakan disekelilingnya menjadi penyebab kenapa kehadiran Ibra begitu penting dalam misi United kembali berada dalam kelompok pesaing kejuaraan liga.

Anda boleh berbicara apa saja tentang Ibra, dari kehebatannya di atas padang, gol-gol sensasinya atau sikap angkuhnya. Namun satu kebenaran yang tidak boleh dinafikan ialah sejak kedatangan `Si Angkuh’ ini United kembali dihormatii, kembali mencabar dan paling penting kembali kepada tradisi lama mereka iaitu bermain menyerang, menyerang dan menyerang (dalam hal ini terima kasih juga kepada Mourinho).

Selepas persaraan Cantona (1997) dan pemergian Roy Keane pada 2005, saya terpaksa menunggu selama 11 tahun sebelum dapat menyaksikan semula seorang pemain yang dapat mengembalikan semula keangkuhan The Red Devils. Akhirnya Ibra datang dan mengingatkan kita kembali bahawa United dahulunya kelab yang angkuh dan perlu terus bersikap angkuh.

Satu-satunya perkara yang sedikit saya sesali bila bercakap tentang `Si Angkuh’ ini ialah beliau datang ke Old Trafford ketika sudah berada dalam tempoh-tempoh terakhir kariernya. Berapa lama lagi Ibra mampu bermain itu bukan persoalannya kerana buat masa ini selagi beliau masih menyarung jersi United, saya cadangkan kepada anda supaya nikmati sahaja keangkuhan, kejutan dan magis yang sering dilakukannya di tengah padang...Glory Glory Manchester United!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan