01 Januari 2017

MOURINHO YANG BERJAYA MENIUPKAN KEMBALI API PERJUANGAN DALAM DIRI BARISAN THE RED DEVILS

Jose Mourinho menyebut “Keadilan akhirnya datang kembali”, manakala Paul Pogba pula mengatakan “Inilah keindahan bolasepak” selepas Manchester United bangkit secara dramatik ketika mereka menewaskan Middlesbrough 2-1 semalam, sekaligus menutup tirai 2016 dengan lima kemenangan berturut-turut dalam saingan liga.

Bermula dengan keputusan kontroversi Lee Mason membatalkan jaringan Zlatan Ibrahimovic, percubaan Pogba yang terkena tiang dan penalti yang sepatutnya diberikan kepada Marcus Rashford di babak kedua, United tampak seperti bakal berdepan satu lagi kekalahan di gelanggang sendiri musim ini.

Meskipun mendominasi penguasaan bola (66%) sepanjang 90 minit perlawanan serta melepaskan 32 percubaan, kegagalan menyempurnakan beberapa peluang selain prestasi bagus yang ditunjukkan Victor Valdes di gawang lawan menyebabkan United terpaksa begelut sebelum berjaya mengutip tiga mata penuh.

Sebaik Grant Leadbitter menjaringkan gol pendahuluan lawan diminit ke-67, saya fikir tuah memang tidak mengiringi United pada aksi terakhir mereka di tahun 2016, tambahan pula bila mengingatkan fakta bahawa Boro tidak pernah tewas dalam enam aksi mereka di penghujung tahun sejak 2009.

Bagaimanapun United akhirnya bangkit memadam kelebihan lawan menerusi dua gol dalam tempoh dua minit di penghujung perlawanan menerusi jaringan Anthony Martial dan Paul Pogba. Mendominasi permainan, semangat fantastis yang ditunjukkan pemain dan diakhiri pula dengan dua gol ke gawang lawan memang pengakhiran yang sempurna buat penyokong sebagai penutup tahun 2016.

Sudah tentu kemenangan semalam juga merupakan hadiah yang cukup istimewa sempena ulang tahun ke-75 Sir Alex Ferguson. Menyaksikan cara United bermain semalam terutamanya dalam tempoh 20 minit terakhir mengingatkan kita kepada semangat juang yang sama pernah ditunjukkan barisan The Red Devils ketika era beliau sebagai pengurus.

Aksi menentang Boro semalam antara aksi paling menarik pernah saya saksikan musim ini, dan aksi semalam juga mengingatkan saya kepada kebangkitan-kebangkitan dramatik yang pernah dipamerkan United ketika era Sir Alex. Masih terlalu awal untuk kita menilai prestasi Mourinho, tetapi sejak kedatangan beliau ke Old Trafford, api perjuangan dalam `tubuh’ Manchester United kembali menyala.

Tiga musim selepas Sir Alex mengumumkan persaraannya, laungan keramat “Never give up or say die” yang sering mengiringi perjuangan barisan pemainnya turut ikut pergi bersama beliau. Sejak itu juga United bukan sahaja tidak lagi bermain sepertimana mereka sepatutnya bermain, tetapi mereka juga tidak lagi dihormati dan ditakuti lawan.

Bagaimanapun semalam saya menyaksikan watak United yang cukup berbeza berbanding tiga musim sebelumnya. United sepanjang aksi semalam ialah barisan United yang penuh semangat, tidak kenal lelah, angkuh dan penuh keazaman, persis barisan The Red Devils ciptaan Sir Alex. Barisan pemain yang suatu ketika dahulu pernah menghadirkan rasa gerun kepada setiap lawan mereka sejak detik awal hinggalah ke detik akhir perlawanan...Glory Glory Manchester United!!! - AJ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan