05 Januari 2017

POGBA YANG MULA DIGERUNI LAWAN

Pulang semula ke Old Trafford dengan memikul beban di bahu selaku pemain termahal dunia, malah prestasinya di peringkat awal bersama Manchester United selepas perpindahan sensasi itu juga menimbulkan perdebatan sama ada berbaloikah kelab mengeluarkan perbelanjaan sebanyak £89.3 juta hanya semata-mata mahu menagih kembali khidmatnya?

Kembali semula ke Liga Perdana selepas empat musim bergelumang dengan sepak terajang Serie A, tentu bukan mudah buat pemain muda seperti Pogba. Jadi tidak hairanlah mengapa di awal musim kita melihat Pogba sedikit bergelut dalam usahanya menyesuaikan diri dengan corak serta tempo permainan bolasepak Inggeris.

Ketika ramai pihak mula sinis dan mempersoalkan kewajaran tindakan United menjadikan Pogba sebagai pemain termahal dunia berdasarkan prestasi semasa di awal musim, lain pula halnya dengan Jose Mourinho. Mourinho percaya beliau hanya perlukan sedikit masa, strategi yang tepat dan meletakkan Pogba di posisi yang betul sebelum dunia dapat menyaksikan semula potensi besar yang dimiliki pemain berusia 23 tahun ini.

Di peringkat awal, Mourinho menggunakan formasi 4-2-3-1 di mana peranan sebagai double pivot dimainkan Pogba dan Marouane Fellaini. Jiwa permainan Pogba ialah jiwa menyerang, bukannya melakukan `kerja-kerja jahat’ di belakang kerana pakar dalam melakukan tugas tersebut ialah Ander Herrera atau Fellaini.

Naluri Pogba yang gemar maju ke depan menyebabkan beliau sering meninggalkan posisinya di belakang dan ruang kosong itu pula sering dimanfaatkan lawan. Mujur kerana selain Fellaini, Mourinho masih memiliki ramai pemain yang boleh memainkan peranan sebagai pemain tengah bertahan dan salah satunya ialah Michael Carrick.

Kehadiran semula Carrick membolehkan Pogba lebih bebas bergerak ke depan, menikmati peranannya sebagai pemain tengah yang lebih cenderung menyerang malah kadangkala kelibatnya sering dilihat berada di posisi pemain nombor 10.

Akhirnya secara perlahan-lahan Pogba mula menunjukkan potensi sebenarnya dan menjawab persoalan mengapa United sanggup berbelanja besar demi membawa beliau pulang semula beraksi di Old Trafford.

Dari 19 penamplan liga yang dilakukan Pogba setakat ini, beliau sudah menjaringkan 4 gol, menyumbang 3 assist dan mencipta 37 peluang jaringan gol manakala peratusan ketepatan hantaran yang dilakukannya pula mencapai 85%.

Melihat kepada prestasi terkini Pogba, Mourinho tanpa berselindung meramalkan pemainnya itu bakal memenangi anugerah Ballon d’Or suatu hari nanti, itupun jika kriteria pemilihan pemenang tidak terlalu menitikberatkan jumlah gol yang dihasilkan seorang pemain seperti sekarang.

Buat masa ini Mourinho sudah melakukan tindakan yang tepat dengan membiarkan Pogba lebih bebas bermain. Membiarkan beliau melakukan tugas yang digemarinya iaitu masuk ke kawasan bahaya lawan, melancarkan serangan, melakukan umpanan-umpanan kepada rakan atau melakukan percubaan-percubaan dari jauh.

Pada usia yang masih muda, Pogba kini sudah meletakkan dirinya dalam kelompok pemain tengah terbaik dunia. Melihat kepada perjalanan kariernya yang masih panjang dan banyak lagi potensi dalam dirinya yang belum kita lihat, bayangkan apa yang mampu dilakukan Pogba dalam tempoh setahun atau dua lagi.

Jika diawal musim harga yang terpaksa dibayar United untuk mendapatkan kembali khidmatnya dijadikan bahan ejekan, kini persepsi terhadap Pogba sudah berubah 360ยบ. Malah sejak kebelakangan ini sudah terdengar suara-suara kebimbangan dari pihak lawan bila mereka berbicara tentang kemampuan Pogba yang lebih menakutkan di masa akan datang.

Saya tidak mahu memikirkan adakah Pogba akan memenangi Ballon d’Or suatu hari nanti, kerana buat masa ini saya lebih gemar menyaksikan apa yang mampu dilakukan beliau selepas ini. Pada usia 23 tahun Pogba sudah mencetuskan rasa bimbang kepada lawan, jadi fikirkan apa yang mampu dilakukan beliau ketika berusia 24, 25, 26 atau 27 tahun nanti...Glory Glory Manchester United!!! - AJ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan