03 Januari 2017

SATU LAGI TUGAS CEMERLANG YANG DILAKUKAN MARCUS RASHFORD

Sabtu lalu, Marcus Rashford masuk sebagai pemain gantian ketika United sedang ketinggalan 0-1 kepada Middlesbrough. Berbekalkan kelajuan serta teknik kawalan bola yang bagus, larian-larian dilakukan Rashford dari sebelah kiri sering memberikan masalah kepada Calum Chambers yang ditugaskan menghalang anak muda berusia 19 tahun ini dari terus menceroboh masuk ke dalam petak penalti pasukannya.

13 minit selepas Rashford dimasukkan, United berjaya membolosi gawang Victor Valdes sebanyak dua kali sekaligus memastikan tiga mata penuh berjaya dikutip di Old Trafford. Rashford memang tidak terlibat dengan dua gol tersebut tetapi kehadiran beliau sepanjang 18 minit di atas padang berjaya mengucar-kacirkan pertahanan lawan.

Awal pagi tadi Rashford sekali lagi masuk sebagai pemain gantian, kali ini beliau diturunkan Jose Mourinho lebih awal (minit ke-58) selepas menyaksikan kesukaran yang dihadapi barisan pemainnya dalam usaha menembusi kubu West Ham. Hanya lima minit selepas kehadiran Rashford di atas padang, United berjaya memecah kebuntuan hasil dari umpanannya yang berjaya disudahkan Juan Mata.

West Ham sentiasa sahaja menjadi lawan yang sukar buat United terutamanya bila mereka bertemu dalam perlawanan-perlawanan liga, dan awal pagi tadi The Hammers sekali lagi membuktikan kebenaran tersebut. Selepas buntu selama 58 minit, United perlukan pemain yang mampu memberikan perbezaan di mana tugas itu sekali lagi diberikan Mourinho kepada Rashford.

Sama seperti ketika berdepan Boro, Rashford sekali lagi diberikan peranan untuk bergerak di sebelah kiri. Kali ini lawan yang bakal beliau hadapi ialah Havard Nordtveit, bek kanan West Ham yang sebelumnya berjaya mengekang pergerakan Jesse Lingard. Di London Stadium, Rashford sekali lagi melaksanakan tugasnya dengan cukup cemerlang.

Setiap kali beliau menuju ke kawasan penalti lawan dengan bola dikakinya, anda boleh saksikan bagaimana kesukaran yang dihadapi pertahanan West Ham untuk menghentikannya. Sepanjang tempoh 32 minit aksinya awal pagi tadi, Rashford mencatatkan peratus ketepatan hantaran sebanyak 96%, mencipta tiga peluang jaringan gol, satu percubaan dan satu assist.

Selepas perlawanan di London Stadium, ada pihak melabelkan assist yang dilakukan Rashford umpama satu `karya seni’. Saya tidak mahu terlalu berlebihan memuji persembahan beliau tetapi selepas menyaksikan semula gerakan yang dilakukannya hingga terhasil gol jaringan Mata, saya akhirnya bersetuju dengan dakwaan tersebut.

Sukar dipercayai bila menyaksikan seorang pemain yang baru berusia 19 tahun melakukan larian dengan bola dari tepi padang, masuk ke dalam petak penalti lawan, memancing dua pemain yang jauh lebih berpengalaman supaya mengejarnya dan kemudian memperdayakan mereka sebelum melakukan umpanan kepada rakan untuk disudahkan.

Buat masa ini tiada penghargaan yang lebih besar diperlukan Rashford selain kepercayaan dari seorang pengurus. Dan penghargaan paling besar yang diberikan kepada anak muda ini ialah apabila Mourinho berkata “Tiada sebab saya mahu mendapatkan penyerang baharu kerana saya sudah memiliki Marcus Rashford”...Glory Glory Manchester United!!! - AJ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan